Καταπέλτης η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία - Πού προτείνει κυρώσεις   

Θα παρακολουθούμε την Τουρκία με ορόσημα απάντησε ο Μπορέλ στο Star  

Έκθεση -  καταπέλτης  που περιλαμβάνει σαφείς κυρώσεις για την Τουρκία είναι η έκθεση του Ζ. Μπορέλ ,  η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.  

Δένδιας: Η έκθεση Μπορέλ να έχει μέτρα στο τραπέζι για την Τουρκία 

 Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από την έκθεση καθώς δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις, τόνισε η Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. Φυσικά, προτείνει κυρώσεις  σε περίπτωση που η Άγκυρα επιστρέψει στον παλιό, κακό, της εαυτό.

Διπλωματικές πηγές: Ικανοποίηση για την έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία 

Πρόκειται για περιοριστικά μέτρα σε:
1.    Οικονομία και παροχή τουριστικών υπηρεσιών, 
2.    Στον τομέα της ενέργειας αλλά και 
3.    απαγορεύσεις εξαγωγής τεχνολογίας. 

Επίσης, δείχνει ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει ως πρόβλημα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην κρίση του καλοκαιριού με το Οruc Reis, αλλά και στα  γεγονότα του Έβρου ένα χρόνο πριν. Ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, πάντως προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες είπε ότι εντοπίζονται και ελλείψεις, τονίζοντας ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν κι άλλα βήματα.

Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας

Τι απάντησε στην ερώτηση του Star και του Θ. Αθανασίου ο Μπορέλ         

Η Τουρκία ήταν το πλέον σημαντικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Υπουργοί Εξωτερικών επέδειξαν ευρεία συναίνεση να διατηρηθούν όλες οι επιλογές στο τραπέζι της ΕΕ, για περίπτωση που η πρόσφατη αποκλιμάκωση δεν αποδειχθεί βιώσιμη και η χώρα υπαναχωρήσει, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.  

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Υπουργοί εξέτασαν την έκθεση και τη θεωρούν καλή βάση για τη συζήτηση των ηγετών, αν και όπως είπε, προσέθεσαν και αυτοί εισηγήσεις για να τροφοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε ότι το ΣΕΥ δεν εξέδωσε σήμερα συμπεράσματα για το θέμα καθώς τα όποια συμπεράσματα θα τα υιοθετήσουν οι ηγέτες. 

Ανακοίνωσε ακόμα ότι απόψε θα συναντηθεί με τον  Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκία Μ.Τσαβούσογλου για να συζητήσουν για τις προθέσεις της Τουρκίας, ώστε μετά να ενημερώσει και τους ηγέτες.

Ο Ζ.Μπορέλ κατέγραψε ότι παρά την βελτίωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατέγραψε την απόσυρση των γεωτρύπανων και των ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας και ότι έπεσαν οι τόνοι. 

Θερμό μήνυμα Μπάιντεν στην ΠτΔ: Καίριας σημασίας σύμμαχος η Ελλάδα

Σημείωσε δε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος.

Ωστόσο κατέγραψε ως προβληματικές εξελίξεις τις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, όπως την απόπειρα απαγόρευσης του HDP και την απόσυρση από τη σύμβαση της Κωνταντινούπολης, κάτι που χαρακτήρισε προβληματικές κινήσεις οι οποίες «την θέτουν εκτός ευρωπαϊκής πορείας». Όπως είπε και αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν οι ηγέτες και να το αντιπαραβάλουν με τις βελτιώσεις.

Όπως είπε τους δώσαμε επιλογές για θετικές και αρνητικές απαντήσεις. Επεσήμανε ότι ως ΕΕ θέλουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις αλλά υπό προϋποθέσεις. 

Χαρακτήρισε την έκθεση που παρουσίασε ισορροπημένη και ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τις επιπλέον παρατηρήσεις των Υπουργών στους ηγέτες. 

Απαντώντας σε ερώτηση του STAR σχετικά με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διαπιστωθεί αν η στροφή της Τουρκίας είναι βιώσιμη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα την παρακολουθούμε με ορόσημα …ένα από αυτά θα είναι οι εξελίξεις για το Κυπριακό και οι διερευνητικές ένα δεύτερο, η Λιβύη ένα ακόμα και η εσωτερική κατάσταση ένα ακόμα». 

Τέλος επιβεβαίωσε στο STAR ότι αντικείμενο της συζήτησής του με τον Μ.Τσαβούσογλου θα είναι και το Κυπριακό. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top