Δένδιας: Η έκθεση Μπορέλ να έχει μέτρα στο τραπέζι για την Τουρκία   

Αλληλεγγύη από την Κροατία στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της ΕΕ

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την όξυνση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και το μήνυμα του Ν. Δένδια προς την ΕΕ   
 

Μήνυμα προς την ΕΕ να παραμείνουν οι κυρώσεις για την Τουρκία στο τραπέζι έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενόψει της συνόδου κορυφής (25 - 26 Μαρτίου) και της έκθεσης Μπορέλ, την ώρα που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα παρουσιάζουν μεγάλη όξυνση και το αεροπλανοφόρο «Αϊζεννχάουερ» πλέι στην περιοχή μας.      

Αίγυπτος: Άλλαξε τον χάρτη το Κάιρο μετά την επίσκεψη Δένδια

Συγκεκριμένα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών  υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν (Gordan Grlić Radman) στην Αθήνα, την ανάγκη η ευρωπαϊκή έκθεση που θα υποβληθεί από τους θεσμούς για την Τουρκία να είναι ισορροπημένη, 

«Πρέπει να έχει προτάσεις τόσο για θετική ατζέντα όσο και για προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων, στην περίπτωση που η γειτονική Τουρκία μπει ξανά στον πειρασμό να έχει παραβατική συμπεριφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Κροάτη ομόλογό του το πλαίσιο των συζητήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και τι ακριβώς είναι οι «διερευνητικές επαφές που δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Δένδιας MED7: Οι κυρώσεις στην Τουρκία πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στον αγωγό φυσικού αερίου TAP και στις κάθετες διακλαδώσεις, όπως ο αγωγός Ιονίου-Αδριατικής.

Συζητήθηκε ακόμη η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, με τον κ. Δένδια να ευχαριστεί τον ομόλογό του για τη συμπαράσταση που έδειξε η Κροατία με την επίσκεψη μάλιστα του πρωθυπουργού κ. Πλένκοβιτς «κατά τη διάρκεια της κροατικής προεδρίας στα σύνορα στον Έβρο όταν επιχειρήθηκε η μαζική προώθηση μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος», καθώς και για την απόφαση να φιλοξενήσει 12 ασυνόδευτα ανήλικα από την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Κροατίας στον πυρήνα της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ζώνης Σένγκεν και της ζώνης του ευρώ», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πάντα στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας. 

Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος σε τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες

«Ακριβώς επειδή δεν έχουμε διμερείς διαφορές, πρέπει να δουλέψουμε ακόμα πιο πολύ πάνω στη θετική ατζέντα, να προάγουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, τις προσπάθειες για κοινή κατανόηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων, για κοινή αντίληψη του μέλλοντός μας γύρω από τη Μεσόγειο, καθώς και του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων διαχωρισμού θαλασσίων ζωνών που δημιουργεί η Μεσόγειος και που αντιμετωπίζονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στο πλαίσιο της UNCLOS», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Η Κροατία είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα που είναι κράτος-μέλος στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάνει μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των συνόρων της, σημείωσε από την πλευρά του ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα σύνορά της από τις μεταναστευτικές ροές, επειδή αποτελεί μεγάλο βάρος η μεταναστευτική κρίση και σαφώς αξίζει την υποστήριξη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διμερές επίπεδο», επεσήμανε και προσέθεσε πως η Κροατία έχει δεχτεί 12 ασυνόδευτα ανήλικα, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο.
Αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια επεσήμανε ότι η συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ είναι σημαντική και υπογράμμισε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top