Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία ο Νίκος Δένδιας

«Προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης»

Θετικά αποτιμά την έκθεση για την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.

Προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο η έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορρέλ, και της Επιτροπής, όσον αφορά τα ζητήματα της Τουρκίας. Καταρχήν η έκθεση είναι θετική διότι προσλαμβάνει σωστά την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και υπογραμμίζει τα προβλήματα που η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί για την ΕΕ».

Δένδιας για Τουρκία: «Το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω μερικώς»

Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν και ελλείψεις, «όπως για παράδειγμα το casus belli, ή αναφορές σε τουρκικές παραβατικότητες όπως τα Βαρώσια, ή οι ευθείες παραβιάσεις του διεθνού δικαίου για τη θάλασσα, της (σύμβασης) UNCLOS. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο θα υπογραμμίσω αυτές τις ελλείψεις, όμως οφείλουμε να κρατήσουμε το θετικό: η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρρ μεν, αλλά από την άλλη πλευρά σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας αν διολισθίσει πάλι την απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι η έκθεση Μπορρέλ περιέχει αναφορά στα Βαρώσια στη σελίδα 4: «Οι προσπάθειες του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνεχίστηκαν αμείωτες παρά τις μονομερείς ενέργειες στην περιφραγμένη περιοχή των  Βαρωσίων, καθώς και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις που αμφισβητούν άμεσα τη συμφωνημένη βάση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSCR), η τελευταία που εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021 (UNSCR 2561).

Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία να αντιστρέψει τη μονομερή της δράση στο Βαρώσι τον Νοέμβριο του 2020 (άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της παραλίας)».

H σύμβαση UNCLOS αναφέρεται στη έκθεση στη σελίδα 2 ως εξής: «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης UNCLOS, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η σαφής δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και για την ειρηνική επίλυση των διαφορών παραμένει απαραίτητη».

Bloomberg: «Η ΕΕ θα κλιμακώσει τις κυρώσεις προς την Τουρκία εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στη Μεσόγειο»

Σύμφωνα με το Bloomberg , κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι :

-    «Υιοθέτηση των πρόσθετων κυρώσεων κατά των Τούρκων που συμμετέχουν σε δραστηριότητες γεώτρησης στη Μεσόγειο, και συμπερίληψη τουρκικών νομικών προσώπων στις εν λόγω λίστες»

-    «Περαιτέρω περιορισμοί στην οικονομική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων »

-    «Μέτρα που στοχεύουν άλλους τομείς, σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών»

-    «Πρόσθετα μέτρα της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας και των συναφών κλάδων, όπως απαγορεύσεις εισαγωγής / εξαγωγής για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top