Σκληρή κριτική Τσίπρα για ΑΕΙ: Μνημείο αυταρχισμού το νομοσχέδιο

«Κάνετε δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια 24.000 μαθητές, που θα μείνουν εκτός»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση των ΑΕΙ, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα μνημείο αυταρχισμού», είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «εκμεταλλεύεστε την κρίση για να επιβάλετε καθεστώς φόβου και επιτήρησης».

Μητσοτάκης: Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία

Όσον αφορά τη βάση εισαγωγής στο 8,5, είπε: «Πόσοι είναι αυτοί που μπαίνουν με 1,2 ή 3; Είναι 24.000, όσοι κόβεται από τα πανεπιστήμια;».

Παράλληλα, κατηγόρησε κάνει ένα δώρο στα ιδιωτικά κολλέγια της χώρας, αυτούς τους 24.000 μαθητές, που θα μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τον νέο βαθμό εισαγωγής.

«Σκοπεύετε να μεγαλώσετε την πελατεία προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Αυτός είναι ο στόχος σας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπόβαθμιση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του ακαδημαϊκού ρόλου τους, σε συγχωνεύσεις τμημάτων ακόμη και σε κλείσιμο αρκετών σχολών.

«Σχεδόν ένας στους τρεις από τους εισακτέους θα μένει σίγουρα εκτός ΑΕΙ. 139 τμήματα σε σύνολο 418 θα έχουν απώλειες φοιτητών, έξι τμήματα δε θα έχουν καθόλου εισακτέους, 50 πόλεις θα χάσουν φοιτητές, 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν σημαντικές απώλειες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Επίθεση για το γεύμα στην Ικαρία

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο γεύμα του πρωθυπουργού στην Ικαρία, που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Δεν είπατε μια συγγνώμη για την Ικαρία αλλά μας είπατε ότι ήταν κουραστικό το ταξίδι 45 λεπτών με ένα Σινούκ με τα ακουστικά στα αυτιά σας για να συναντήσετε ηλικιωμένους. Κουραστήκατε. Μπορεί να ακυρώσατε και κανένα ραντεβού στην Πάρνηθα ή για τένις το Σάββατο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Η χώρα είναι καραντίνα σε 9 μήνες και δεν έχετε τσίπα να ζητήσετε συγγνώμη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Και έχετε το θράσος να με καταγγέλλετε για διακινητή των κορωνοσυλλαλητηρίων. Λέτε ότι εσείς μέσα στην πανδημία έχετε το δικαίωμα να κάνετε γλέντια αλλά οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μαύρη» προπαγάνδα μέσω της ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας τις καταγγελίες εναντίον της δημόσιας τηλεόρασης ότι θέλησε να κρύψει τα πλάνα από το γεύμα στην Ικαρία.

Η απάντηση σε Μητσοτάκη για τη νεολαία Λαμπράκη

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νεολαία Λαμπράκη.

«Τότε, το πολιτικό κατεστημένο και δημοσιογραφικό κατεστημένο τους χαρακτήριζε αλήτες με πρησμένα πόδια. Όπως τώρα, εσείς ονομάζετε αλήτες τους νέους ανθρώπους, που αγωνιούν για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους. Αλήτες που κάνουν διαδηλώσεις, που δεν σκέφτονται τη δημόσια υγεία, που έχουν το θράσος να ομιλούν, έχουν το θράσος να σκέφτονται, να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Το θράσος το έχετε εσείς. Κάνετε αναφορά στη νεολαία Λαμπράκη και στους αγώνες της αριστεράς για ελευθερία δημοκρατία και παιδιά σ’ αυτό τον τόπο τους μεγάλους αγώνες και παρακαταθήκες», είπε.

Για πανεπιστημιακή αστυνομία: Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τραμπούκους

«Υπάρχει πρόβλημα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Είναι σοβαρά ζητήματα αυτά, τα αναγνωρίζουμε και μας απασχολεί, όταν υπάρχουν στα πανεπιστήμια τραμπούκοι που τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Καλό είναι όταν μιλάτε για βία και παραβατικότητα στα πανεπιστήμια να απολογηθείτε για την συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης. Από την κλοπή και αντιγραφή θεμάτων στις εξετάσεις έως επιθέσεις και  βιαιοπραγίες σε πρυτάνεις και καθηγητές και το "νταβατζιλίκι" για να προωθήσουν τους κομματικούς εκλεκτούς στη βαθμίδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είναι τρελοί οι Πρυτάνεις που αντιδρούν. Ή μήπως είναι "εθισμένοι στην κακοποίηση" όπως τους προσέβαλε ο κ. Χρυσοχοΐδης;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί δε δέχεστε τις εισηγήσεις των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Τις 1030 προσλήψεις να τις κάνετε όχι σε ανεκπαίδευτους ειδικούς φρουρούς αλλά για να δημιουργηθεί ένα καλά εκπαιδευμένο σώμα φύλαξης. Που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, θα επιτηρεί και όταν διαπιστώνει πράξη ή απειλή κατά της ζωής θα ειδοποιεί την αστυνομία. Αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε να λυθεί το πρόβλημα. Να προκαλέσετε ενδιαφέρεστε», κατέληξε.

«Βιασμοί στα ΑΕΙ; Μήπως μπερδέψατε τα πανεπιστήμια με το Εθνικό Θέατρο;»

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ειδικά την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για ανομία στα πανεπιστήμια, που φτάνει μέχρι βιασμούς.

«Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Δεν ξέρω, μήπως τα μπερδέψατε; Μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο; Δεν ξέρω, εγώ δεν έχω ακούσει να γίνονται βιασμοί», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top