Σήκωσε το γάντι η κυβέρνηση στην Εκκλησία: Θα εφαρμοστεί ο νόμος 

Αντιδράσεις για την απειλή «ανυπακοής» για τα Θεοφάνεια

Το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 

«Σήκωσε το γάντι» η κυβέρνηση απέναντι στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που με ανακοίνωσή της προηγουμένως διαμήνυσε ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν για τα Θεοφάνεια, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά, με την παρουσία μικρού αριθμού πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων μέσα σε αυτούς.   

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Θεοφάνεια

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου απαντά ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί» και ότι «η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

Αν και στην ανακοίνωση τηρούνται γενικά σχετικά χαμηλοί τόνοι, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές ότι θα περιφρουρηθεί η τήρηση των μέτρων για την εορτή των Φώτων.  

Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων   

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυβέρνησης έχει ως εξής: 

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων.

Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.
 
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ 

Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προκάλεσε την αντίδραση και κομμάτων της αντιπολίτευσης που άσκησαν όμως κριτική και στην κυβέρνηση.  

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε σχετικά με την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

«Η κυβέρνηση τόσο καιρό αγνοεί τις εισηγήσεις των ειδικών για τα μαζικά τεστ, τα σχολεία, τα ρεβεγιόν, τους χώρους λατρείας. Τώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ζημιά έχει γίνει και προβλέπουν νέα έξαρση της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης κλείνει πάλι τα πάντα κατόπιν εορτής.

Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση.

Θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία;». 

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει από την πλευρά του σε ανακοίνωση  για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου: 

«Είναι αδιανόητο όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown , η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.Εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της Κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».
 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top