Γεννηματά: «Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός του 2021»

Κουτσούμπας: «Μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ την κατηγόρησε για συντηρητική οικονομική πολιτική, ενώ ανέφερε πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας».

Η κα Γεννηματά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντι-αναπτυξιακό και κοινωνικά άδικο, τονίζοντας πως εκφράζει τη συντηρητική πολιτική που οδηγεί σε οπισθοδρόμηση. «Τον καταψηφίζουμε, αλλά θα υπερψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες όπως κάναμε και πέρσι» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: «Αποτύχατε σε όλα, χάσατε τον έλεγχο»

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεστε τον σιωπηλό θυμό της κοινωνίας

Η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μίλησε για σιωπηλό θυμό της κοινωνίας, «που δεν ξέρω αν τον αντιλαμβάνεστε στο Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορωνοϊού» τόνισε και συνέχισε:

«Κρύβεστε πίσω από τη βολική αντιπολίτευση που σας κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στήνετε κοκορομαχίες, πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα, εξοστρακίζετε κάθε φωνή και άποψη που σας ασκεί κριτική και σας κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση». Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Η κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης είναι προκλητική. Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι εργαζόμενοι σε αυτά. Οι δημοσιογράφοι. Έλεος πια με τη βουλιμία για εξουσία». 

Παράλληλα υπογράμμισε πως «είναι πολλοί οι κύκλοι που πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανό τον σημερινό βολικό γι' αυτούς, δικομματισμό. Και μέσα σε αυτόν να εντάξουν ως δορυφόρο ή συμπλήρωμα το Κίνημα Αλλαγής. "Ή θα παίζετε το παιχνίδι μας ή θα σας πολεμάμε" είναι το μήνυμά τους. Ευτυχώς για μας όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση. Η νέα Αλλαγή, η προοδευτική διακυβέρνηση, η νέα σελίδα για τη χώρα μας δεν είναι ένα ευχολόγιο. Αλλά ένα κοινωνικό αίτημα που δεν ξεπηδά μόνο από τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως από την ελπίδα του λαού μας να ξαναζήσει μέρες ευημερίας, ειρήνης και περηφάνιας. Σε αυτά το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να ανταποκριθεί».

Επίσης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, «είναι πια ορατό ότι δεν μπορεί να δώσει τις λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Η πολιτική της κλείνει κάθε προοπτική για ένα μέλλον Δημοκρατίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας. Οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο και από αυτούς».

Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι διαφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης γιατί, όπως είπε, δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του τόπου ούτε συζητήθηκε με τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα. Για τον λόγο αυτό αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ.

ΚΙΝΑΛ: Οι τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

  • Να καταργηθούν οι στόχοι των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για την χώρα μας και να ισχύσει ότι για τις άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνη
  • Να πιέσουμε μαζί με τις άλλες χώρες του Νότου, για την ομαλή διαχείριση του μεγάλου δημόσιου χρέους σε βάθος χρόνου.
  • Να περιέλθει επί τέλους ο έλεγχος του Υπερταμείου στη χώρα μας, ώστε να ενισχυθούν οι πόροι για το ασφαλιστικό, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη Τουρκία η κυρία Γεννηματά επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, καθώς «έδειξε την πλήρη ανικανότητά της να προωθήσει στις Βρυξέλλες τα ελληνικά συμφέροντα.Η υπόθεση των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη και ήττα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά».

Όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πως φυγομαχεί, προτιμά τις άγονες αντιπαραθέσεις και την ασφάλεια των διαγγελμάτων, των εξαγγελιών και του μονολόγου, ενώ επανέλαβε την πρόταση - οδικό χάρτη του Κινήματος Αλλαγής που έχει τέσσερα ορόσημα:ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές, ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, δομές αποκατάστασης και εμβολιασμός. «Εμβολιασμός», πρόσθεσε, «με σωστή προετοιμασία, διαφανής διαδικασία και κριτήρια προτεραιότητας εμβολιασμού του πληθυσμού. Καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού χωρίς λογικές νέας "λίστας Πέτσα", με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων. Η ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού».

Κουτσούμπας: Προϋπολογισμός μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων

Ο  Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 και οι εκτιμήσεις για τη διαχείριση της κρίσης του 2020 όπως καταγράφονται σε αυτόν είναι «μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων».

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΚΚΕ, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός «φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία, μαζί με εξαντλητικά ωράρια για όσους έχουν την τύχη να εργάζονται, φέρνει νεκρούς από έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ψηφιακή καταστολή για να αυγατίζουν τα κέρδη σας, πολεμικές εμπλοκές για τα συμφέροντα των συμμάχων σας».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός για το 2021 φέρνει «έμμεσους φόρους που φθάνουν το 56% των φορολογικών εσόδων, ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο απ' το παρελθόν. Δραστική αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων 3.5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, που θα γονατίσουν τους εργαζόμενους που περιμένουν το 2021 για να πάρουν μια ανάσα».

Ο Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Επισήμανε ότι «τα αντιλαϊκά «μαντάτα» δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020» αλλά και στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της κυβέρνησης που τώρα ονομάζεται «σχέδιο Πισσαρίδη».

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πολιτική της «έκθεσης Πισσαρίδη» είναι «πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες, το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζόμενων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε υγεία, παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων».

«Το αναπτυξιακό πρόταγμα του καπιταλισμού στη χώρα μας για την επόμενη δεκαετία έχει βαθιά αντιλαϊκό πρόσημο. Προβλέπει χαμηλούς μισθούς, συγκέντρωση της παραγωγής με καταστροφή των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών επιχειρήσεων, διάλυση των όποιων κοινωνικών κατακτήσεων είχαν απομείνει, ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα».

Ο κος Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «πλασιέ των μεγάλων εμπορικών ομίλων», και πρόσθεσε ότι «μοναδική ανακούφιση για τους χιλιάδες μικροεπαγγελματίες είναι η διαγραφή και όχι η προσωρινή αναστολή χρεών».

Είπε ότι η κυβέρνηση άφησε χωρίς μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άλλους χώρους, «αλλά σας πείραξαν κάποιες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων που τις κάνουν, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα προστασίας».Υπογράμμισε δε, ότι όπως η κυβέρνηση «δεν αναστέλλει το αντιλαϊκό της έργο, έτσι και οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η μάσκα είναι μέσο προστασίας και όχι φίμωτρο».

Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι με ευθύνη του κράτους πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του λαού και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση, όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους από τις διεθνείς και κρατικές αρχές. Ο εμβολιασμός πρέπει να αποτελέσει συνειδητή πράξη και απαίτηση του λαού, για να προστατέψει την υγεία του»

Σχολιάζοντας την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι «αποτελεί οργανική συνέχεια την πολιτικής που άσκησε την προηγούμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», με την κυβέρνηση να συνεχίζει την «έτοιμη δουλειά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα με την δήθεν αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ» και να χτίζει «πάνω στην πολιτική του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή».

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την ένταση με την Τουρκία για να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων εξοπλισμών «κρύβοντας ότι όταν μιλάμε για εξοπλισμούς, μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά, αλλά και γεωστρατηγικά συμφέροντα».

«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων προϋποθέτει απεμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΝΑΤΟϊκά δόγματα και τους σχεδιασμούς, από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς της περιοχής, θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας» πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top