Κορωνοϊός: Ανησυχητική η κατάσταση στη Δυτική Αττική – Πίεση στις ΜΕΘ

Το μήνυμα Κικίλια για τις γιορτές - Επίκληση στην αλληλεγγύη των Ελλήνων

Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ μετά από πέντε εβδομάδες lockdown αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Παρά την καραντίνα, η κατάσταση παραμένει πιεστική στο σύστημα υγείας και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.  Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας μετά από συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δυτική Αττική αλλά και για εννέα νομούς της χώρας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1677 νέα κρούσματα, 95 θανάτους και 578 διασωληνωμένους.

Κορωνοϊός: Χαμηλός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων - 95 νέοι θάνατοι

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα και τους δείκτες, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι: 

  • Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Τις τελευταίες τρεις ημέρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια. Δηλαδή τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μετά την πίεση που δέχτηκαν και μετά από 5 εβδομάδες lockdown, παρουσιάζουν ίσες εισαγωγές με εξιτήρια.
  • Περισσότερα νέα κρούσματα παρουσιάζονται τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους στους νομούς:

-Πιερίας

-Δράμας

-Κιλκίς

-Πέλλας

-Ξάνθης 

-Ημαθίας 

-Θεσσαλονίκης

-Λάρισας

-Φλώρινας

  • Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων σε ηλικίες 75+ αλλά και 65 έως 74, παρουσιάζει αύξηση το τελευταίο μήνα κατά 5%.
  • Η πλειοψηφία των κρουσμάτων κατανέμεται σε ηλικίες 40 έως 64 ετών.
  • Οι ΜΕΘ αν και παρουσιάζουν σταθεροποίηση, έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Ανοίγει το λιανεμπόριο, αλλάζει η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας

Όλα αυτά, μετά από 5 εβδομάδες lockdown, τη μεγάλη προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και την τεράστια μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος έθεσε ευθέως ένα σκληρό ερώτημα.

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ, προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμός στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;»

Παράλληλα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε επίκληση στην αλληλεγγύη και τη μεγάλη καρδιά των Ελλήνων. «Αν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα, τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι γεμάτα, οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν και δε μειωθούν οι νοσηλευόμενοι, το σκληρό ερώτημα είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πώς μπορεί κανείς να βρει ένα κρεβάτι ΜΕΘ αν τα κρούσματα αυξηθούν ραγδαία και υπάρξει χαλάρωση;»

Κικίλιας: Εθνικό εγχείρημα ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό

«Θα αντέξουμε ως κοινωνία ως Ελλάδα και χώρα ως άνθρωποι και πολίτες τις γιορτινές ημέρες που έρχονται να στηρίξουμε με αλληλεγγύη τους συνανθρώπους μας, προστατεύοντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή θα συμπεριφερθούμε ανεύθυνα και θα κοιτάξει ο καθένας το ατομικό του συμφέρον», αναρωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας.

Αναφερόμενος στα φετινά Χριστούγεννα, τόνισε πως θα είναι διαφορετικά, σημειώνοντας πως το πιο γλυκό πράγμα που είναι οι αγκαλιές στους παππούδες και τις γιαγιάδες καλό θα ήταν να αποφευχθεί.

Κορωνοϊός: Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

«Πλησιάζουν οι γιορτές και το λέω για τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να γίνει μετάδοση εντός της οικίας μας. Είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα. Να ξεχάσουμε τις συνήθειές μας, να τα κάνουμε με φειδώ, πιο προσεκτικά». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top