Μητσοτάκης: Αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο αλλά θα χρειαστούν μήνες  

«Λάθος ότι φωτογραφήθηκα χωρίς μάσκα, όχι ότι έκανα ποδηλασία»  

Αχτίδα αισιοδοξίας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό αλλά διευκρίνισε ότι «για να πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες»,σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.  

Lockdown: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τι δε θα ανοίξει πριν τις γιορτές

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

 «Δυστυχώς έχουμε χάσει και πολλούς συμπολίτες μας. Στενάχωρο να μετατρέπεται το καθημερινό δελτίο θανάτων σε μια στατιστική» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας. 

«Ήταν λάθος ότι δέχθηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι ότι έκανα ποδήλατο»

«Τα κρούσματα δεν έπεσαν όσο γρήγορα περιμέναμε και γι' αυτό πάμε πιο πίσω το άνοιγμα. Δυστυχώς τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν με την ένταση και τη συνέπεια με την οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε όλοι. Συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου» τόνισε ο πρωθυπουργός. 
Αναφερόμενος στο περιστατικό με το φωτογράφιση χωρίς μάσκα ενώ έκανε ποδήλατο στην Πάρνηθα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήταν λάθος ότι δέχθηκε να φωτογραφηθεί χωρίς μάσκα, όχι ότι έκανε ποδήλατο. «Εγώ βάζω τον πήχη προσδοκιών πιο ψηλά. Κάνω αυτοκριτική. Έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Ενοχλήθηκα που μια στιγμή ανεμελιάς διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό» είπε. 

Τσίπρας κατά κυβέρνησης για πανδημία και φωτογραφία Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

«Είναι ψέματα ότι υπαρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής»

Ο κ. Μητσοτάκης  Διαβεβαίωσε επίσης ότι «παρακολουθούμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα» και επισήμανε ότι ενοχλείται από τη συζήτηση για δήθεν διπλά βιβλία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τρεις φορές την εβδομάδα ο κ. Τσιόδρας του παρουσιάζει όλα τα δεδομένα και υπογράμμισε: «Είναι ψέματα ότι υπάρχει δεύτερο σύστημα καταγραφής. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα και με βάση αυτά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας.

«Προέχει να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ»

Αυτή τη στιγμή προέχει να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο, να δώσουμε ανάσες στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν συγκλονιστικό αγώνα, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε αισιόδοξο ότι αρχίζει να μειώνεται η πίεση και προσέθεσε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 γιατροί και νοσηλευτές και αυξήθηκε ο αριθμός των κρεβατιών εντατικής.«Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται» σημείωσε.

«Χρειάζεται περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως η συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Σημείωσε ότι αυτό που έχουμε πετύχει είναι να μετατρέψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ευρωτουρκικές. Αυτό δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, συμπλήρωσε και τόνισε ότι χρειάστηκε συστηματική διπλωματική δουλειά.

Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτώβριο και επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν αγκάλιασε τη θετική ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό των μέτρων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να προεξοφλήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ δεν θα διακινδυνεύσει το δικό της κύρος. «Δεν αναφέρομαι στην αυτονόητη στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Έχει πάρει μια απόφαση με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Όλα είναι στο τραπέζι. Αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών συντάσσονται με την Ελλάδα» εξήγησε.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι προς όφελος ούτε της Τουρκιάς να συντηρείται αυτή η ένταση και την κάλεσε να επαναξιολογήσει τη σχέση της με την Ευρώπη. Δεν μπορεί να έχει η ίδια δίκιο και όλοι οι άλλοι άδικο, σημείωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top