Μέδουσα: Ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου

Στην Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης

Αθήνα και Κάιρο ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, κόντρα στον επεκτατισμό της Άγκυρας. Η άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη βόρεια της Αλεξάνδρειας και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επισκέπτονται αυτές τις μέρες την Αίγυπτο. 

Ξεκίνησε η στρατιωτική άσκηση Μέδουσα

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Κώστας Συμεωνίδης, περισσότερες ασκήσεις και κοινές εκπαιδεύσεις, αλλά και στενότερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο, συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και τον υπουργό Άμυνας Ζάκι, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της άσκησης ΜΕΔΟΥΣΑ, που γίνεται φέτος για 10η φορά. Η αιγυπτιακή ηγεσία συμφώνησε ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της προκαλεί αποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προβληματίζει πολύ σοβαρά τις χώρες της περιοχής.

Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας αποτελεί η φετινή ΜΕΔΟΥΣΑ με τη συμμετοχή Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου - Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την τελική φάση της οποίας θα παρακολουθήσουν το Σάββατο οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Φλώρος, βόρεια της Αλεξάνδρειας.

Τι δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε για τις συνομιλίες που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι:

«Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου, για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις σχετικά με τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και απειλών με γνώμονα την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου συζήτησα επίσης, θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top