Τσίπρας: Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας το διακύβευμα 

Κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για τις συνέπειες της πανδημίας


Στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ τόσο στη διπλωματία όσο και στην οικονομία, με φόντο την πανδημία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την «εξαιρετικά μεγάλη» σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της «εκλογής του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ» για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως «το μέλλον της χώρας μας -ως γέφυρα τριών ηπείρων- δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή και τη συνεργασία Ανατολής-Δύσης στο πλαίσιο μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας».

Το ανέκδοτο που είπε ο Τσίπρας για τον Μητσοτάκη

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «μεγάλη ευκαιρία» που παρουσιάζεται προκειμένου «η διεθνής κοινότητα να επανέλθει στην πολυμερή διπλωματία, να ενισχύσει τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και να στηρίξει την Συμφωνία για το Κλίμα, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν και ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών». 

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επανεστίαση στην πολυμερή διπλωματία και ο διάλογος για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, θα αφομοιώσουν τα διδάγματα από τα αδιέξοδα και τα λάθη του παρελθόντος» και «θα οδηγήσουν στην καθιέρωση ενός πιο δίκαιου πλαισίου διακρατικών σχέσεων που θα βασιστεί στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας».

Αναφερόμενος ειδικά στην εκλογή του Προέδρου Μπάιντεν, επισήμανε ότι αποτελεί «φίλο» της χώρας και «γνώστη» των εξελίξεων, ενώ υπενθύμισε ότι «από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ήταν κοντά στο ελληνικό στοιχείο» και γι' αυτό βρισκόταν σε στενή επικοινωνία μαζί του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Ωστόσο, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαυτεί σε αυτό, αλλά «να παρέμβει ενεργά στον καθορισμό των εξελίξεων που την αφορούν μέσω μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έναν ειλικρινή, δυναμικό και ουσιαστικό διάλογο με τις ΗΠΑ».

«Η χώρα πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη, αν χρειαστεί,για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», σημείωσε, τονίζοντας πως παράλληλα «πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή» και να μην «εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης», «χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική». «Διότι θα καταστεί αδύνατη η προάσπιση των συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που θα ακολουθήσει», προειδοποίησε.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Σχετικά με την οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε το γεγονός ότι απέναντι στην κρίση της πανδημίας, η ΕΕ «προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις πληγές στην οικονομία με ένα περισσότερο άμεσο και δίκαιο τρόπο από ότι στο παρελθόν», ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου και τη «σημαντική πρωτοβουλία» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τσίπρας: Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας

Όλα αυτά, είπε, μαζί με το μαξιλάρι των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία, αποτελούν «όπλα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν είχε «άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση». 

«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να το κάνει. Η οικονομία έχει ήδη δεχτεί βαρύτατο πλήγμα καθώς η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο κάνει “ πολύ λίγα, πολύ αργά” για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε, κατηγορώντας την ότι επιπλέον, «χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». 

Υπογράμμισε ακόμη τη ανάγκη «στήριξης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους», «προστασίας του περιβάλλοντος», «ολοκλήρωσης του χωρικού σχεδιασμού» και «στήριξης των υποδομών πολιτικής προστασίας», ως «το πλαίσιο στο οποίο θα ευοδώσει κάθε παραγωγική επένδυση». «Κάθε επένδυση που αναβαθμίζει την παραγωγική ικανότητα της χώρας, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, στη βιομηχανία και στη μεταποίηση, στα logistics, και σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας», εξήγησε.

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε πως στη «δύσκολη εξίσωση» της ανάκαμψης, η «ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, αποτελεί κεντρικό πυλώνα» και πως, μεταξύ άλλων, «η επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου, δείχνει τον δρόμο για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών, με δίκαιους όρους και στήριξη των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top