Γεραπετρίτης: Τα σχολεία θα ανοίξουν τον Δεκέμβριο

«Θα επανέλθουν για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας»

Σε έμμεση επιβεβαίωση πως το lockdown δε θα λήξει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου προχώρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων και τόνισε πως η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά.

Όσον αφορά στα σχολεία, σημείωσε πως, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας, «θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν και πριν τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα γίνει το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και θα ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 7η Δεκεμβρίου. 

Γεραπετρίτης: Χωρίς ατομική ευθύνη δε θα ευδοκιμήσει κανένα μέτρο

Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε πως ίσως έπρεπε να είχε πάει σε πιο καθολικά και οριζόντια μέτρα νωρίτερα, ενώ έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια ώστε να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και να προστεθούν νέες ΜΕΘ.

Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι».

Δεδομένη η παράταση του lockdown - Χριστούγεννα στο σπίτι χωρίς επισκέψεις

Αναφερόμενος στην επίταξη κλινών, σημείωσε πως το κόστος είναι πολύ υψηλό για το Δημόσιο και γίνεται τώρα, «που η κατάσταση απαιτεί νέες δομές και υπηρεσίες, προσφεύγουμε στο εργαλείο της επίταξης ως τελευταίο καταφύγιο».

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας, είπε πως «έχουμε δημιουργήσει ένα αποθεματικό αναγκαίο σε περίπτωση που θα έχουμε παράταση της υγειονομικής κρίσης».

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας απηύθυνε έκκληση να μην πραγματοποιηθεί η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την ερχόμενη Πέμπτη.

Η δήλωση για τις ΜΕΘ που προκάλεσε αντιδράσεις

«Δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και δύο και τρεις και πέντε χιλιάδες ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπ΄όψη, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση, θα πρέπει πρώτα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις Μονάδες. Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών. Διότι η θνητότητα μέσα στις ΜΕΘ είναι στο μισό. Σκοπός δεν είναι να αυξήσουμε εκείνους που μπαίνουν αλλά να μειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και έχοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

«Ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης. Αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης που συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 εργαζόμενους. Της κυβέρνησης που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ. Της κυβέρνησης που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων. Της κυβέρνησης που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες», τόνισε η Κουμουνδούρου.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη ότι «οι περισσότερες ΜΕΘ φέρνουν περισσότερους θανάτους» δεν είναι απλά άστοχες αλλά επικίνδυνες. Αν δεν είναι αποτυχημένη προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες τους, τότε σημαίνει ότι Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top