Σύνοδος Κορυφής σε Τουρκία: Αποσύρετε το Oruc Reis, «κλείστε» τα Βαρώσια

Πλήρης η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο - Τι ζητούν από Τουρκία

Την απόλυτη στήριξή τους στην Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αποδοκιμάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Κύπρος και Ελλάδα πέτυχαν να υιοθετήσει το Συμβούλιο δήλωση, που υπενθυμίζει τα συμπεράσματα για την Τουρκία της 2ας Οκτωβρίου, που αποδοκιμάζει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που σημειώνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια και που ζητά από την Τουρκία αναστροφή των τελευταίων κινήσεών της.

Ξεκινά η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο – Στις Φέρες ο Μητσοτάκης

Αναλυτικά,  σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράγραφο για την Τουρκία σημειώνονται τα εξής: 

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων , και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για τις αποφάσεις της Συνόδου 

Ικανοποίηση εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και αντιστροφή των εν λόγων ενεργειών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μετά το πέρας  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, κατά τις εργασίες της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως σημειώνεται, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια παρέμβασης του, όπως επίσης έπραξε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top