Ισχυρό μήνυμα από την παρουσία Πομπέο και Μητσοτάκη στη Σούδα

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Aμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα

Την αλλαγή πλεύσης στην στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και την ενδυνάμωση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και στον αμυντικό τομέα σηματοδοτεί η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βάσης της Σούδας.

Στο πατρικό του Πρωθυπουργού στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του

Ο Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με αιχμή τη μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού του τεραστίων διαστάσεων πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» William.

Παράλληλα, έντονα είναι τα σενάρια για για εγκατάλειψη από τους Αμερικανούς της βάσης στο Ιντσιρλίκ και μεταφορά της στη Σούδα.

Στη Σούδα, εξάλλου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Το άριστο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες επιβεβαιώθηκε και με τη φιλοξενία του Μάικ Πομπέο στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και η σύζυγός του εντυπωσιάστηκαν από τη μοναδική θέα του σπιτιού, ενώ ανάλογος ήταν ο θαυμασμός τους από τις κρητικές γεύσεις, που γεύτηκαν στη συνέχεια.

Ανανεώνεται για πέντε χρόνια η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάικ Πομπέο γίνεται ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος που φιλοξενείται στο συγκεκριμένο σπίτι. Στις 20 Ιουλίου του 1991 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στην οποία παρών ήταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης Πομπέο

Μετά την επίσκεψης στη βάση της Σούδας, στις 11.20 θα γίνει η διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών στην 115 Πτέρυγα Μάχης  και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Στις 13:15, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πομπέο θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις των δυο ανδρών, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Το απόγευμα σήμερα (17:00), ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμο, Λίνας Μενδώνη.

Ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, υποδέχθηκαν στις 20.45 το βράδυ της Δευτέρας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο, στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πομπέο συζήτησαν για λίγο στη βεράντα του σπιτιού με θέα το λιμάνι της Σούδας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top