«Αγκάθια» στις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας προτού καν ξεκινήσουν  

Τι βάζει η Ελλάδα στο "τραπέζι" και τι η Τουρκία

Ο κύβος ερρίφθη: Ελλάδα και Τουρκία επανεκκινούν τις διερευνητικές επαφές μετά από 4 χρόνια. Ημερομηνία, ωστόσο, δεν έχει ακόμα οριστεί. Πού "σκοντάφτουν"οι συζητήσεις και τί βάζουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι, εξήγησε η διπλωματική συντάκτρια Κατερίνα Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Οριστικό: Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας!   

Όπως επισήμανε, σαφής ημερομηνία για το πότε πηγαίνει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη δεν υπάρχει. Το σίγουρο είναι ότι οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δηλαδή μετά την 1η Οκτωβρίου. 

Η ελληνική πλευρά διευκρινίζει ότι δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις, αλλά για συζητήσεις. Θα συζητήσουμε δηλαδή τους όρους βάσει των οποίων θα φτάσουμε αργότερα στις επίσημες διαπραγματεύσεις. 

ΝΑΤΟ: Χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ποια είναι η ατζέντα των διερευνητικών; Η Ελλάδα βάζει στο τραπέζι μόνο ένα θέμα: Τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ενώ οι Τούρκοι, βάζουν τα πάντα! Λένε «ναι, θα συζητήσουμε γι' αυτά που θέλετε, αλλά θα βάλουμε στην ατζέντα και τα θέματα που μας "καίνε", όπως: την κυριαρχία των νησιών, τη συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατικοποίηση των νησιών».

Δένδιας: Συνομιλίες και όχι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές  

Θέματα για τα οποία όμως η Ελλάδα δεν συζητά. O Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε άλλωστε την Τρίτη, σε διαδικτυακή συζήτηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής: «Η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει ότι προσπαθούμε να βρούμε κανόνες με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις».


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top