Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία

Τα έντεκα μέτρα που πρότεινε στη ΔΕΘ

Σχέδιο έντεκα μέτρων έκτακτης ανάγκης παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για εξαπάτηση των πολιτών τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, εστιάζοντας στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 αλλά και στη στάση του Πρωθυπουργού στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

«Ίσως όμως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα.  Όταν λύσαμε - όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας - τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας. 

Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Εγώ δέχομαι την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως, οφείλει μία συγγνώμη. Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα την Μακεδονία για τις συντάξεις», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.  

Τσίπρας ΔΕΘ

Τι είπε για την ύφεση

Αναφορικά με την ύφεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό. «Υποσχέθηκαν περισσότερες δουλειές και μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και πριν καν μας συναντήσει η πανδημία έφεραν τη χώρα στην ύφεση.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 19 και στο πρώτο του 2020. Και όταν πια ήρθε και η πανδημία, παρά τη δημοσιονομική ελευθερία και τα γεμάτα ταμεία, δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση.  Να προστατέψουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτρέψουν τα λουκέτα και τη νέα εκτόξευση της ανεργίας», σημείωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει της δυνατότητες που υπάρχουν για να στηρίξει την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη κοινωνική συνοχή

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κρίση σε έξι επίπεδα. Υγειονομική, Οικονομική, κρίση Δημοκρατίας, Ηθική, Κοινωνική και Εθνική τονίζοντας ότι όλα αυτά, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό μείγμα. «Οι Έλληνες δε νιώθουν πια ασφαλείς. Για τη ζωή, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους. Και αυτή η ανασφάλεια εντείνεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης αντί να ψάξει το αντίδοτο στο πρόβλημα, Μοιράζει χαπάκια λήθης και δήθεν εθνικής αυτοπεποίθησης.14 μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη», υποστήριξε. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης ότι η πανδημία έδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο τα όρια ενός μοντέλου που θεωρούσε ότι η «αγορά» σε ελεύθερη λειτουργία μπορεί να έχει τη βέλτιστη λύση. «Εδώ και λίγους μήνες ακόμη και οι πιο πιστοί οπαδοί αυτού του μοντέλου γυρνούν το βλέμμα τους με αγωνία προς το κράτος για να τους προστατεύσει. 

Το κράτος που μέχρι χθες χλέυαζαν», σημείωσε και υποστήριξε ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: «Του εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες  τη νέα γενιά», που θα περιλαμβάνει: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της  εργασίας, ενα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μία αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για έξι άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται η συμφωνία αυτή:

- Ο πρώτος άξονας αφορά την παραγωγή, την παραγωγική διαδικασία και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.

- Δεύτερος άξονας είναι η εργασία

- Τρίτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος

- Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά

- Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον.

- Έκτος άξονας οι θεσμικές τομές στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση , στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Τα έντεκα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τα έντεκα μέτρα άμεσης ανάγκης που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτά είναι:

Μέτρο πρώτο: Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.  

Για να οχυρώσουμε την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία.

Μέτρο δεύτερο: Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. 

Για να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μας μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων.

Μέτρο τρίτο: Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. 

Μέτρο τέταρτο: Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση.

400€ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200€ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100€ για κάθε παιδί. 

Το εισόδημα αυτό θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τους άνεργους, τους εποχικά εργαζόμενους και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, αλλά και τους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. 

Μέτρο Πέμπτο: Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις

Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

Μέτρο έκτο: Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

Μέτρο έβδομο: Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση

Διότι για την πλειοψηφία των μικρών πληττόμενων επιχειρήσεων αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η ελάφρυνση από το βάρος του ενοικίου. 

Με την πρότασή μας ωφελούνται οι επιχειρήσεις αυτές αλλά δεν βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα. 

Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000€ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000€ έως 65.000€

Προφανώς στο δικό μας σχέδιο η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν προχωρά σε αδιανόητους αποκλεισμούς που κινητοποιεί κοινωνικούς αυτοματισμούς παλιών εποχών. 

Μέτρο δέκατο: Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ένα μέτρο που θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι. 

Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Ένα μόνιμο μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top