Υπουργείο Περιβάλλοντος κατά ΣΥΡΙΖΑ για Μάνδρα και Μάτι

«Οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με ψέματα»

Κωστής Χατζηδάκης

Σκληρή απάντηση σε «ανακρίβειες και ψεύδη», όπως αναφέρει, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια, που αναπαράγουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια μέσα ενημέρωσης, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του.

«Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μάνδρα και το Μάτι δεν θα ξεπλυθούν με απαράδεκτους συμψηφισμούς και ψέματα», επισημαίνει το υπουργείο.

Όλα τα μέτρα και τα επιδόματα για τους πληγέντες στην Εύβοια

Όπως αναφέρει, η χρηματοδότηση των πέντε έργων που εξαγγέλθηκαν πέρυσι εξασφαλίστηκε όπως είχε εξαγγελθεί και οι διαγωνισμοί προχώρησαν.

Τα δύο από αυτά υλοποιήθηκαν, αλλά για τα άλλα τρία για τα οποία είχε αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος, η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών

Προσφυγών έκρινε ότι δεν είναι πλέον κατεπείγοντα και έκανε δεκτές τις προσφυγές κατά των διαγωνισμών.

Τι αναφέρει αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

1.    Οταν στις 27 Αυγούστου του 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε την περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, μιλώντας εκ μέρους όλης της κυβέρνησης, πράγματι υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε 5 αντιπλημμυρικά έργα. Δεσμεύθηκε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βοηθήσει στη χρηματοδότησή τους.

2.    Ετσι και έγινε: η χρηματοδότηση για τα 5 έργα, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.

3.    Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την υλοποίησή τους, προχώρησε στη δημοπράτηση και των 5 έργων.

Τα 2 φράγματα με κορμοδέματα, στο Κοντοδεσπότι και στα Πυργάκια ολοκληρώθηκαν. Το φράγμα στο Κοντοδεσπότι, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με 75.000 ευρώ, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη μετά την πυρκαγιά του 2018.

Για τα άλλα 3 αντιπλημμυρικά έργα αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Ωστόσο, στις 4 και 5 Αυγούστου 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΑΕΠ) με αποφάσεις της έκανε δεκτές τις προδικαστικές προσφυγές εργολάβων και για τα 3 αυτά έργα με το σκεπτικό ότι… δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα! Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «…δεν είναι δυνατόν η ίδια ανάγκη που ήταν κατεπείγουσα πριν από έναν χρόνο να εξακολουθεί να είναι κατεπείγουσα πλέον και άρα το όποιο κατεπείγον των συνθηκών έχει αρθεί…».

Αυτή είναι η αλήθεια και οι πολίτες της Εύβοιας τη γνωρίζουν πολύ καλά. Συνιστούμε λοιπόν σε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικά και πιο σοβαρά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top