Τι επιδιώκει ο αλλοπρόσαλλος Ερντογάν απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Η ανάλυση του διεθνολόγου - βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου

Την αλλοπρόσαλλη τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που κρατάει δεμένο το Oruc Reis αλλά στέλνει το Barbaros στην Κύπρο και κάνει την Αγία Σοφία τζαμί ενώ ανοίγει την Παναγία Σουμελά) ανέλυσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Κατερίνα Παναγοπούλου.        

«Κατ’ αρχάς η αναδίπλωση της Τουρκίας συνιστά μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν στέλνει το Barbaros στην Κύπρο για δύο λόγους: «Επειδή τα φυσικά κοιτάσματα ήταν ανέκαθεν στόχος της Τουρκίας και αλλά και γιατί η υπαναχώρηση έναντι της Αθήνας ενεργοποίησε εθνικιστικές φωνές στην Τουρκία ότι υπαναχώρησε λόγω φόβου».     

Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ

Όπως επισήμανε επίσης ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων το επόμενο βήμα είναι να θελήσει να δείξει πως μπορεί να διαφεντέψει την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκεί εντάσσεται η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ όσον αφορά τη φαινομενικά αντιφατική κίνηση να ανοίξει εκ νέου την Παναγία Σουμελά, σχολίασε: «Δε θα μπορούσε να κρατήσει την Παναγία Σουμελά κλειστή μετά τα όσα έγιναν».  

Παναγία Σουμελά: Θα γίνει τελικά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο

«Η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας ότι εμείς δεν παίζουμε με την εθνική μας  κυριαρχία είναι αυτή που ενεργοποίησε τον Ερντογάν» τόνισε  ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος συμπλήρωσε:   

«Η Τουρκία θα προσπαθήσει να προβάλλει ένα καινούριο fake story ότι δήθεν υπαναχώρησε, ενώ στην πραγματικότητα  το κομμάτι αυτό δεν της ανήκε».  

Για το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «αν η Άγκυρα θέλει διάλογο αυτός πρέπει να γίνει αποκλειστικό στο γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου, η μοναδική διαφορά που εκκρεμεί είναι οι θαλάσσιες ζώνες, όλα τα άλλα είναι στη φαντασία τους». 

Δένδιας: Διάλογο με Τουρκία, αλλά όχι επί παντός επιστητού

Για τις κυρώσεις της ΕΕ ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «είναι πρώτη φορά που βλέπουμε πραγματική καταδίκη από την ΕΕ και λίστα πραγματικών κυρώσεων» και ότι ήταν και αυτός ένας λόγος που συνετέλεσε στο να αναδιπλωθεί ο Ερντογάν, ενώ υπενθύμισε ότι τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί η πρώτη λίστα κυρώσεων, της οποίας η ενεργοποίηση θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία. 

Όσον αφορά την Κύπρο σημείωσε ότι εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά  και ο Ερντογάν θέλει να ανακινήσει το ζήτημα της συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, αλλά   υπάρχουν επίσης η Αίγυπτος και το Ισραήλ που εμπλέκονται σε αυτήν «και είναι  πιο πολυπαραγοντική η κατάσταση».  
  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top