Δένδιας: Διάλογο με Τουρκία, αλλά όχι επί παντός επιστητού

«Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την Αγία Σοφία»

«Η Ελλάδα είναι ανοικτή στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι επί παντός επιστητού», διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μόνο συζητήσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δε συζητά υπό το κράτος απειλών, ούτε υπό το κράτος προθεσμιών.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και στενάχωρο, δήλωσε ο υπουργός, όμως -όπως είπε- δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά και ότι η ελληνική πλευρά έχει απευθυνθεί σε όλα τα φόρα και θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να προστατευθεί το μνημείο αυτό, το οποίο ανήκει στην παγκόσμια κοινότητα.

Δένδιας: Σταδιακή αποκλιμάκωση με την Τουρκία, αλλά η ένταση παραμένει

«Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια της Τουρκίας να το μετατρέψει σε τζαμί μόνο κακό μπορεί να κάνει στην εικόνα της Άγκυρας διεθνώς», σημείωσε.

Το θέμα με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο κ. Δένδιας είπε ότι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα είναι ανύπαρκτη και πρόσθεσε: «Η αντίληψη ότι μπορείς να μοιράζεις θαλάσσιες ζώνες αγνοώντας την ύπαρξη του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Μεσογείου, την Κρήτη, είναι μια τοποθέτηση από την τουρκική πλευρά που δεν είναι θετική».

Αναφερόμενος, τέλος, στη στάση της Άγκυρας, ο υπουργός σημείωσε ότι «ο καθένας κρίνεται από τη συμπεριφορά του. Και η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν παραβατική, δεν σεβόταν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και συνεχίζει να είναι. Η Ελλάδα πάντα λέει πως είναι ανοιχτή στο διάλογο, ωστόσο δεν διεξάγει διάλογο επί παντός επιστητού.

Μία είναι η διαφορά με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θάλασσιες ζώνες. Επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα έχει πει -διαχρονικά- ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει και εφόσον δεν καταλήξουν σε συμφωνία, να κάνουμε ένα συναποσχετικό και να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top