Δένδιας: Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ

Νέα επικοινωνία με τον Νίκο Χριστουδουλίδη

«Το Barbaros παραβιάζει κατάφωρα την κυπριακή ΑΟΖ», ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, το πρωί της Πέμπτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία με όποιο τρόπο ζητήσει. Επί παραδείγματι, ανέφερε, με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Ο κ. Δένδιας σκιαγράφησε το πλαίσιο και το αντικείμενο διαλόγου της Ελλάδας με την Τουρκία, καθιστώντας σαφές πως η διαφορά μας με τη γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

Tο «παιχνίδι» της Άγκυρας στη Μεσόγειο και η αντίδραση της Αθήνας 

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι «είναι πάντα ανοικτή σε αυτόν τον διάλογο, αλλά όχι επί παντός επιστητού και εφόσον τηρείται η αυτονόητη προϋπόθεση της μη παραβατικότητας και των μη προκλήσεων».

Το τρολάρισμα σε Δένδια on air για τη μάσκα του Παναθηναϊκού

Παράλληλα, επανέλαβε πως αν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, η Ελλάδα θα δεχόταν να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης και να επιλυθεί εκεί η μόνη διαφορά των δύο χωρών, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ.

Δένδιας: Διάλογο με Τουρκία, αλλά όχι επί παντός επιστητού

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε πως «δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε συμφωνήσει ακόμα και την έναρξη διαλόγου, που διακόπηκε το 2016, δηλαδή των διερευνητικών συζητήσεων».

Κληθείς να απαντήσει εάν η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ήταν καταλυτική για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως η κ. Μέρκελ έχει αυξημένο κύρος στην ΕΕ, αλλά έχει και το θεσμικό καθήκον να χειριστεί θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών-μελών της, καθώς η Γερμανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία, χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετική και υπογράμμισε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχει επίσης σαφή θέση στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών διαφορών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top