Τσίπρας: Εξαιρετικά ανησυχητική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

«Υποχρέωση και όχι επιλογή της κυβέρνησης η καταβολή των αναδρομικών»

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μην γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, σημειώνοντας πως «έχει επιπτώσεις που χτύπησαν εξαιρετικά τις οικονομίες όλων των χωρών».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία 12 μήνες τώρα. Οι επιπτώσεις από το lockdown στην Ελλάδα θα είναι ισχυρές», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Μέσα στο 2020 και εφάπαξ στους συνταξιούχους τα αναδρομικά

«Παραδώσαμε την οικονομία με σχεδόν τρία χρόνια συνεχούς και σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Κάθε τρίμηνο, από το τρίτο του 2016 μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ της χώρας αυξανόταν διαρκώς. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε, το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είπε πολλά λόγια υπέρ της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, «αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών».

Το σενάριο για εφάπαξ πληρωμή των αναδρομικών

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βαδίζει στα «τυφλά»: «Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown. Και όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό: Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία».

«Δώστε στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη»

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Κυριακή κοντή γιορτή, πρέπει να δώσετε στη δημοσιότητα τους σχεδιασμούς σας. Και αν το σχέδιό σας σημαίνει λιτότητα για τους πολλούς, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, χωρίς τυπικά να έχουμε μνημόνια, να γνωρίζετε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές που θα πάρουμε τελικά, δεν είναι ικανές από μόνες τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top