Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία και το δείπνο - Νέα διάσκεψη σήμερα

Οι 27 εργάστηκαν εντατικά επί ενός 2ου συμβιβαστικού κειμένου

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των 27 ηγετών ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, αφού δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

To δείπνο των 27 ηγετών ολοκληρώθηκε στις 23:15 τοπική ώρα Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σ. Μισέλ, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει εκ νέου την ολομέλεια στις 12:00 της Κυριακής.

Οι 27 εργάστηκαν εντατικά επί ενός 2ου συμβιβαστικού κειμένου που προετοίμασε ο Σ. Μισέλ, αλλά οι διαφορές παραμένουν, εντοπίζονται όμως στις κατανομές κονδυλίων σε τομεακές πολιτικές. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία επέμειναν και σε άλλες εσωτερικές (δεν επηρεάζουν το ποσό επικεφαλίδα του NGEU) περικοπές και μεταφορές ποσών με τις οποίες Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής

Σημείο αντιπαράθεσης ήταν για αρκετή ώρα και ο όρος σύνδεσης κονδυλίων και κράτους δικαίου, με τον Β. Όρμπαν να αφαιρεί ουσιαστικά σημεία του συμβιβαστικού κειμένου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Εμ. Μακρόν είχε ζητήσει από τη συνοδεία του να ετοιμάσει το αεροπλάνο του για αναχώρηση στις 11:00 με σκοπό να πιέσει τις συζητήσεις προς πρόοδο.

Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη απειλούν με κυρώσεις τις ξένες δυνάμεις

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Σάρλ Μισέλ συναντήθηκε εκ νέου με τον Εμ. Μακρόν, τον Σεμπάστιαν Κούρτς και την Πρόεδρο της Κομισιόν για να εξετάσουν ενδεχόμενες πιθανές συγκλίσεις, καθώς οι προτάσεις Κουρτς για περικοπές σε προγράμματα όπως τα horizon, eu4health, εξωτερικής ανάπτυξης και investEU δημιουργούν αναταράξεις.

Η Καγκελάριος συναντήθηκε ταυτόχρονα με την Πρωθυπουργό της Δανίας με το ίδιο αντικείμενο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top