Προκαλούν οι Τούρκοι: Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»

O Φατίχ Ντονμέζ, έκανε λόγο για γεωτρήσεις και έρευνες

Τουρκία: Νέες Προκλητικές Δηλώσεις Στον Φατίχ Ντονμέζ
Το γεωτρύπανο Γιαβούζ της Τουρκίας / Φωτογραφία: AP Photos

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκαναν για ακόμα μία φορά αξιωματούχοι της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της γείτονος χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, έκανε λόγο για γεωτρήσεις και έρευνες στα όρια της «Γαλάζια Πατρίδας».

Ο Ντονμέζ είπε πως η Τουρκία δαπάνησε πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις χωρίς τη συμβολή πολυεθνικών εταιρειών. Γεωτρήσεις που γίνονται τόσο στα όρια της τουρκικής ΑΟΖ, όπως εξήγησε, όσο όμως και στα θαλάσσια ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Εμείς κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η «ΤΔΒΚ»» 

Ο αρμόδιος για την ενέργεια υπουργός σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει μέχρι τώρα 6 γεωτρήσεις μεγάλου βάθους, μια ακόμη είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να τις επαναλάβουν!

Οι δηλώσεις έρχονται λίγες μέρες μετά από εκείνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, πως η χώρα του σκίζει τους χάρτες και θέτει τα δικά της... στάνταρ στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο όρος Γαλάζια Πατρίδα αποτυπώνει τις θάλασσες, την υφαλοκρηπίδα αλλά και τις ΑΟΖ που η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν, ενώ συνδυάζεται και με τις Ναυτικές πολεμικές δυνάμεις που προασπίζονται τις θαλάσσιες περιοχές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top