Από Οκτώβριο η υποβολή των σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από Οκτώβριο η υποβολή των σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν

Από τον Οκτώβριο θα είναι δυνατή η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των πρώτων εθνικών σχεδίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Τα Κράτη Μέλη που επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτή το νέο ταμείο της ΕΕ για την ανάκαμψη των οικονομιών και τη στήριξη επενδύσεων που ανακοινώθηκε χθες, θα πρέπει να προετοιμάσουν "σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας" και να τα καταθέτουν κάθε χρόνο τον Απρίλιο μαζί με τα εθνικά τους σχέδια μεταρρυθμίσεων ή νωρίτερα τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους μαζί με τα σχέδια προϋπολογισμών τους, για να ζητήσουν τις σχετικές επιχορηγήσεις, ή και τα δάνεια», ανακοίνωσαν σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης σε υπουργικό: Ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα

Τα χρήματα θα εκταμιεύονται σε δόσεις, συνδεδεμένες με ορόσημα και προαπαιτούμενα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις, που θα έχουν προκαθοριστεί από κοινού και θα πρέπει να τηρούνται.

Όπως ανακοινώθηκε, τα σχέδια των Κρατών θα αξιολογούνται από την Κομισιόν και κατά την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων, κάθε χώρα θα πρέπει να εξηγήσει πώς τα σχέδιά της θα συμβάλλουν στην επίτευξη των προτεραιοτήτων που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Ντομπρόβσκις και τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες «στοχεύουν και χρησιμοποιούνται σωστά». «Σημαίνει επίσης ότι οι προτεραιότητες σε επίπεδο ΕΕ μεταφράζονται σε αποτελέσματα επιτόπου σε κάθε χώρα», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Οι χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη πολιτική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων τους - όπως συνέβαινε πάντα με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», τόνισε.

Κατά την Κομισιόν ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας υποστήριξης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη διαρκή ανάκαμψη, η βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας των κρατών μελών και η υποστήριξη των πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.

Θα παράσχει χρηματοοικονομική υποστήριξη μεγάλης κλίμακας στις μεταρρυθμιστικές και επενδυτικές προσπάθειες των κρατών μελών σύμφωνα με τις προτεραιότητες ανά χώρα που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Η διευκόλυνση συνοδεύεται από έναν προτεινόμενο προϋπολογισμό 560 δισεκατομμυρίων ευρώ από το «Next Generation  EU», με επιχορηγήσεις αξίας έως 310 δισ. ευρώ και δάνεια έως και 250 δισ. ευρώ.

Ο Επίτροπος και ο Αντιπρόεδρος ελπίζουν σε ταχεία συμφωνία για την αύξηση των παραδοσιακών ιδίων πόρων, αλλά, όπως εξήγησε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως, τότε η Κομισιόν θα παρουσιάσει και νέες σχετικές προτάσεις.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top