Μητσοτάκης σε υπουργικό: Ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα

«Αποτέλεσμα αθόρυβης δουλειάς το πακέτο των 32 δισ. ευρώ»

«Αποτέλεσμα και της αθόρυβης αλλά παραγωγικής και συνεπούς δουλειάς που έκανε η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εξασφάλιση 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την στήριξη των οικονομιών των χωρών της ΕΕ, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση πριν από λίγη ώρα στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή είναι επίσης «και το απότοκο της εμπιστοσύνης που δείχνει πια η Ευρώπη προς την Ελλάδα της νέας εποχής, και είναι και η απτή αναγνώριση της μεγάλης αξιοπιστίας που η χώρα μας ανέκτησε τον τελευταίο χρόνο».

Κορωνοϊός: Δίνει 750 δισ. για ανάκαμψη η Κομισιόν – Τα 32 δισ. για Ελλάδα

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η αρχική πρόταση της Επιτροπής κάνει λόγο για περίπου 32 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 22,5 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις και τα 9,5 δισεκατομμύρια θα είναι δανεισμός με πολύ ευνοϊκούς όρους, και πρόκειται για κεφάλαια που θα διατίθενται σε βάθος τριετίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «ασχέτως της τελικής κατάληξης των ποσών, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από αυτό το πακέτο».

Μητσοτάκης: Μπαζούκας για το ξεπέρασμα της κρίσης το Ταμείο Ανάκαμψης

Ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση αυτών των μεγάλων ποσών θα γίνει με σχέδιο και σύνεση και τόνισε ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφωθεί η Ελλάδα και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά.

«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το νέο ταμείο αυξάνει και τις  ευθύνες της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«41 χρόνια μετά»: Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημερινή επέτειο συμπλήρωσης 41 χρόνων από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 στο Ζάππειο στην πράξη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.

«Και τώρα, 41 χρόνια μετά, ανακοινώνεται μία μεγάλη, εμβληματική πρωτοβουλία της Ευρώπης, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ενιαίο Ταμείο Ανάκαμψης. Έναν μηχανισμό που θα ενισχύσει όλα τα κράτη-μέλη, να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία» είπε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι η ΕΕ «υπήρξε πάντα πολύτιμη, κάτι που η δική μας χώρα λίγο έλειψε να το διαπιστώσει τραυματικά το 2015».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top