Marfin: Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των θυμάτων από τον Αλέξη Τσίπρα

Στις 12:00 τα αποκαλυπτήρια πλακέτας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Λίγο μετά τις 09:30 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσήλθε στο σημείο, όπου πριν από δέκα χρόνια έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι της Marfin και απότισε φόρο τιμής στη μνήμη τους, με αιχμές κατά της κυβέρνησης. 

Δεν πάει ο Τσίπρας στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin 

«Τιμούμε και σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, εδώ και δέκα χρόνια τη μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας της Marfin και με την ευκαιρία για άλλη μια φορά εκφράζουμε την καταδίκη μας απέναντι στη βία. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία, ιδίως εκείνη εναντίον του πολυτιμότερου αγαθού, της πολυτιμότερης αξίας, που είναι η ανθρώπινη ζωή», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας και στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:

Μητσοτάκης: Αποζημίωση στους συγγενείς των θυμάτων στη Marfin

«Σήμερα δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να καταδικάσω απερίφραστα τη βία, αλλά και την υποκρισία του κυρίου Μητσοτάκη, που αποφάσισε δέκα χρόνια μετά να ανοίξει τον φάκελο για να διεξαχθεί έρευνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τους ίδιους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν στάθηκαν ανίκανοι να αναζητήσουν και να εντοπίσουν τους δράστες και αν τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν. Καταδικάζω τη βία, αλλά και την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη, που λίγους μήνες πριν αποφασίσει να μπει η πλακέτα έδινε εντολή στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας, προκειμένου να ασκήσουν έφεση εναντίον της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τα θύματα, επιδικάζοντας αποζημιώσεις στους συγγενείς τους. Ο αγώνας για τη ζωή, είναι ένας αγώνας που είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ευχόμαστε να μην υπάρξει ξανά τέτοιο κακό, αλλά τιμούμε και τους αγώνες για δικαιοσύνη και αλήθεια γιατί είναι αγώνες για μια καλύτερη ζωή».

Η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μην παραστεί στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της πλακέτας προς τιμήν των θυμάτων της Marfin, παρά το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη για μια συμβολική πράξη ενότητας και καταδίκης του διχασμού και της βίας, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. 

Σακελλαροπούλου για τη Marfin: Να μη ξαναζήσουμε τυφλή βία 

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν, ότι με την απουσία του από την τελετή, αλλά και με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν προκύπτει πως ο κ. Τσίπρας αδυνατεί για κάποιο λόγο να καταδικάσει ρητά τους δράστες του εγκλήματος. 

Αντιθέτως, όπως λένε, η αναφορά του ιδίου και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μόνο στην καταδίκη στελεχών της τράπεζας για έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας οδηγεί στην παρουσίαση της δολοφονίας ως ατύχημα.

Κάποιοι μάλιστα κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι επενδύει στο φανατισμό, την πόλωση και τη μισαλλοδοξία και στηρίζει εμμέσως τους αντιεξουσιαστές που τα τελευταία 10 χρόνια έδρασαν ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις ακραίας βίας.

Τραγωδία Marfin: Δέκα χρόνια μετά το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο

Χθες επίσης, όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού το Δημόσιο παραιτείται άμεσα από την αίτηση αναίρεσης των δικαστικών αποφάσεων για τις αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων της Marfin, που είχε ασκηθεί και η συζήτησή της είχε προσδιοριστεί στο ΣτΕ για τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση αναίρεσης ασκήθηκε επί της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που είχε εκδοθεί το 2018 κι είχε δικαιώσει τους συγγενείς των θυμάτων και τους εργαζομένους της τράπεζας και τους είχε επιδικάσει χρηματική αποζημίωση. 

Η αναίρεση είχε ασκηθεί εντός της τριετίας που προβλέπει η Διοικητική Δικονομία κι έτσι γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να παραιτηθεί το Δημόσιο από αυτήν, ούτως ώστε οι συγγενείς των θυμάτων να μπορέσουν να εισπράξουν άμεσα τα χρήματα της αποζημίωσης και συγκεκριμένα 2,24 εκατ. ευρώ (συνολικά).

Την πρόσκληση του πρωθυπουργού αρνήθηκε και το ΚΚΕ κι έτσι ο κ. Κουτσούμπας θα καταθέσεις στεφάνι στις 10:30. Στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του κ. Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top