Δένδιας: Δε θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο

Το αυστηρό μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα  

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή τις τελευταίες προκλήσεις και όχι μονο έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στον Real Fm. 

«Δυστυχώς είμαστε σε ένα κλίμα, στο οποίο η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στη χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας. Αντιθέτως, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση, η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, ούτε για εμάς ούτε για την Τουρκία, ούτε βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή. Πλέον προβαίνει σε υπερπτήσεις και στον Έβρο, που ήταν εξαιρετικά σπάνιο για να μην πω δεν συνέβαινε ποτέ, και γενικά η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή που προσιδιάζει σε φιλικές, σύμμαχες και γειτονικές χώρες» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική προκλητικότητα

“Από την άλλη εμείς έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, την εθνική μας κυριαρχία και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να οδηγήσει τις σχέσεις μας σε μια κλιμάκωση τέτοια, που να φτάσουμε σε στρατιωτικοποίηση οποιασδήποτε διαφοράς. Η Ελλάδα αυτό δεν θα το επιτρέψει. Γιατί; Γιατί εμείς κινούμαστε πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής λογικής. Άρα λοιπόν δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών" πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.  

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι «η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση, θα οδηγήσει σε επιδείνωση, από εκεί και πέρα το λέω για να καταγράφεται και να είναι σαφές και στην άλλη πλευρά, διότι ευτυχώς ή δυστυχώς όταν μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών κάθε χώρας στο ακροατήριο του δεν είναι μόνο το εσωτερικό. Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου. Να είμαστε συνεννοημένοι σε αυτό και με τους Τούρκους γείτονές μας.

Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο με τον Παναγιωτόπουλο!  

Για τις ΑΟΖ και την επέκταση των χωρικών υδάτων ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Η δική μας κυβέρνηση έχει επιλέξει κατ'αρχήν τη διαπραγμάτευση με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ, στο οποίο δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία, από εκεί και πέρα με την Αίγυπτο για το ίδιο θέμα, ούτε εκεί υπάρχει νομίζω διαφωνία και επιφυλάσσεται του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας και στο Ιόνιο και στο Αιγαίο όταν κρίνει ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος». 

Και απάντηση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ σε ισχυρισμούς Τσαβούσογλου 

Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε επίσης  με δήλωση του εκπροσώπου του  Αλέξανδρου Γεννηματά και σε σημερινούς ισχυρισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100. 

Ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «πτήση ρουτίνας» το επεισόδιο παρενόχλησης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και αναφέρθηκε σε «μη σαφές» καθεστώς κυριαρχίας νησίδων του Αιγαίου, στην υφαλοκρηπίδα και το FIR.

«Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό «ρουτίνας».
Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής» τόνισε ο  Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top