H Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Κυριακίδου στο Star για τη «μάχη» του εμβολίου 

Ο αγώνας για το φάρμακο και οι κανόνες για αερομεταφορές - τουρισμό 

Για τις εξελίξεις σχετικά με τη «μάχη» του εμβολίου για τον κορωνοϊό μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στη συνέντευξή της στη Μάρα Ζαχαρέα. 

Κορωνοϊός: Θα έρθει το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα στις 13 Ιουλίου;

Η κα Κυριακίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη χθεσινή ημέρα κατά την οποία συγκεντρώθηκε ένα ιλιγγιώδες ποσό 7,4 δισ. ευρώ, μέσω ενός «μαραθωνίου δωρεών» που διεξήχθη, ενώ απάντησε για το αν το ποσό αυτό θα  διατεθεί αποκλειστικά στο εμβόλιο ή και σε άλλες δράσεις: «Ο στόχος είναι ακριβώς να βοηθήσουμε όλοι, και αυτό είναι μια παγκόσμια προσπάθεια, για να ευρεθεί μία λύση για το θέμα του κορωνοϊού, τόσο όσον αφορά το εμβόλιο όσο και σχετικά με τα θεραπευτικά σχήματα, αλλά και για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου σε χώρες που θα δυσκολευτούν διαφορετικά να το αποκτήσουν».   

Όσον αφορά το αν είμαστε πιο κοντά στο εμβόλιο ή στη θεραπεία, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας της ΕΕ τόνισε: «Πρέπει να  προσπαθούμε και για τα δύο ταυτόχρονα. Το θέμα του εμβολίου το παρακολουθούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, υπάρχουν πάνω από 90 ερευνητές που ασχολούνται με αυτό, αρκετά από αυτά τα προγράμματα είναι στο στάδιο των κλινικών μελετών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις θεραπευτικές μεθόδους». 

Tom Hanks - Rita Wilson: Θα δώσουν αίμα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

«Εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε ενισχύσει όλες τις προσπάθειες γιατί γνωρίζουμε ότι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας είναι με το να βρεθεί εμβόλιο» διευκρίνισε  η κα Κυριακίδου. 

Όπως συμπλήρωσε για την πατέντα του εμβολίου και την ανάγκη να μη μετατραπεί η προσπάθεια σε έναν κερδοσκοπικό ανταγωνισμό, όπως έχει υπογραμμίσει και ο  πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης, η Επίτροπος της ΕΕ σημείωσε: «Αυτό ακριβώς είναι το μέλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε όταν βρεθεί εμβόλιο, αυτό να είναι προσβάσιμο σε όλους, σε όλες τις χώρες. Ο ιός δε γνωρίζει σύνορα και ο μόνος τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε είναι να ενώσουμε όλοι δυνάμεις». 

Συμμετοχή Μητσοτάκη στη διεθνή πρωτοβουλία Coronovirus Global Response

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΟΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 

Για τις αερομεταφορές και τις συζητήσεις που γίνονται για αυτό το ζήτημα - από το οποίο εξαρτάται άμεσα ο κλάδος του τουρισμού – σε διεθνές και διακρατικό επίπεδο, η κα Κυριακίδου ανέφερε:

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε στη Βουλή ο Θεοχάρης

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ακριβώς τα επιστημονικά κριτήρια για τον τουρισμό, όχι μόνο για τις αερομεταφορές, αλλά και για τα θέματα που αφορούν τα ξενοδοχεία, την εστίαση, με πρώτο στόχο βέβαια την προστασία της δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αυτές τις συστάσεις θα μπορούμε να τις  εκδώσουμε και να τις δούμε με τα Κράτη Μέλη». 

«Καταλαβαίνω βέβαια αυτή την ανυπομονησία και ότι καθένας θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μια νέα καθημερινότητα. Και ακριβώς η δική μας η ευθύνη είναι να δώσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες μπορούν να κινηθούν τα Κράτη Μέλη. Και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις αερομεταφορές» κατέληξε στη συνέντευξή της στη Μ. Ζαχαρέα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ.    
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top