Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 21η Απριλίου 

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί των κομμάτων για τη θλιβερή επέτειο  

Στη συμπλήρωση 53 ετών σήμερα από τη θλιβερή επέτειο της επιβολής της δικτατορίας στη χώρα μας, στις 21/4/1967,  αναφέρθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί με μηνύματά τους.  

 Σακελλαροπούλου για 21η Απριλίου: Να μην ξεχνάμε, τίποτα δεν είναι δεδομένο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter: 
  
«Πενήντα τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα φυλακίστηκε, η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται. Θωρακίζεται και δυναμώνει, οικοδομώντας στον πυρήνα της μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πολλά και μεγάλα λόγια. Ζητά ενότητα και αλήθεια».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα
 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ανάρτησή του στο Facebook:  

«53 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, δεν ξεχνάμε:
Τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, με αποκορύφωμα την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σε συνθήκες βάρβαρης καταστολής και αδιανόητης τρομοκρατίας.

Εκείνους που κράτησαν αναμμένο το κερί της δημοκρατίας, μέσα στο σκοτάδι της χούντας. Με τίμημα βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες, και κάθε είδους διώξεις.

Εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη υπόθεση της απαλλαγής από τα φασιστικά δεσμά. Της ελευθερίας για όλους.

Αλλά κι εκείνους που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στο λαό και τη νεολαία του. Τα συμφέροντα, ξένα και εγχώρια, που τους κινούσαν και τους στήριζαν. Για να οδηγήσουν τελικά την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, σε αιματηρή τραγωδία.

Δεν ξεχνάμε, όχι μόνο γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς αύριο. Αλλά και γιατί σήμερα, τώρα, μπροστά σε νέες πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, είναι ανάγκη τη δημοκρατία να την προστατεύουμε από φανερούς και κρυφούς εχθρούς, όλοι μαζί, και ο καθένας χωριστά. Και να παλεύουμε για να γίνεται κάθε μέρα βαθύτερη, πιο ουσιαστική, αγκαλιάζοντας μαζί με τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες την ουσιαστική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».

 


Η δήλωση της Προέδρου του  Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε για τη θλιβερή επέτειο: 

«Η 21η Απριλίου είναι μια μέρα που κανένας δεν πρέπει να ξεχνά. 

Η ξενοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών έβαλε τη χώρα σε γύψο, σε διεθνή απομόνωση και οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου. 

Καθώς τα χρόνια περνούν, η μνήμη πρέπει να μένει ζωντανή στα σχολεία, στις οικογένειες, στη Βουλή, στο δημόσιο διάλογο. 

Ο φασισμός, οι φυλακίσεις , οι βασανισμοί, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού δεν μπορεί να αποτελούν μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση των αγωνιστών κατά της δικτατορίας που δείχνει και σήμερα το δρόμο.

Η καλύτερη αντίσταση απέναντι στον φασισμό είναι η καθημερινή μας πρακτική. Αντίσταση στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Αντίσταση, με περισσότερη δημοκρατία. Αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη, στον πρόσφυγα, στον φτωχό, στον άρρωστο.
Ιδίως στις μέρες που ζούμε ,με την κρίση του κορωνοϊού, Μένουμε σπίτι συνειδητά για να προστατεύσουμε την κοινωνία, τις ζωές μας. 

Μένουμε σπίτι συνειδητά και λέμε ΟΧΙ σε όσους αναζητούν ακόμη και σε αυτή την κρίση την ευκαιρία να πλήξουν την δημοκρατία.
Όλοι ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Η ιστορία έδειξε ότι οι εσωτερικοί διχασμοί, τελειώνουν με εθνικές καταστροφές.

Η κρίση της Δημοκρατίας και των θεσμών, η περιφρόνηση της λαϊκής εντολής, οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί, δημιουργούν τερατογεννέσεις. 

Σήμερα θυμόμαστε ότι η δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα.

Κατάθεση στεφάνου από τον Κουτσούμπα 

O ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ  

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ-ΕΣΑ για την 21η Απριλίου.


Αμέσως μετά, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Τιμάμε τους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα, βγάζουμε πολύτιμα συμπεράσματα. Σήμερα, σε ιδιαίτερες, διαφορετικές οπωσδήποτε συνθήκες, βιώνουμε μια νέα εκδοχή της βαρβαρότητας.

Στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο η γύμνια του συστήματος της δικτατορίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Μένουμε γεροί, μένουμε δυνατοί, όρθιοι. Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top