Συναγερμός και στην Κομισιόν για τον κορωνοϊό: Κλιμάκιο Ελέγχου στην Ιταλία

Πακέτο 232 εκ.ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID-19 στην ΕΕ

Κομισιόν ΕΕ σημαίες

Η Κομισιόν στέλνει στην Ιταλία κλιμάκιο του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων) από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αύριο, για να αποτιμήσει την κατάσταση με τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, ανακοίνωσαν η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάννες Λέναρτσιτς.

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία

Οι δύο Επίτροποι ξεκαθάρισαν ότι η δυνατότητα εισαγωγής συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί αρμοδιότητα των Κρατών Μελών, αλλά και πάλι από κοινού διευκρίνισαν ότι τα όποια μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σε συντονισμό, με αναλογικότητα και να είναι βασισμένα σε επιστημονικές συμβουλές και τεκμηριωμένη ανάλυση κινδύνου.

Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν λυπηρό να πολιτικοποιηθεί η όλη συζήτηση. Ο Γιάνες Λέναρτσις σημείωσε ότι ο κανονισμός της ζώνης Σένγκεν επιτρέπει την επαναφορά συνοριακών ελέγχων, αλλά τα όποια μέτρα, θα πρέπει να είναι ανάλογα των συνθηκών. “Οι ταξιδιωτικές οδηγίες είναι αρμοδιότητα των Κρατών Μελών”, σημείωσε ο Γιάννες Λέναρτσιτς.

Ιταλία: Άδεια τα ράφια λόγω φόβου του κορωνοϊού

Η Επίτροπος Κυριακίδου συμπλήρωσε ότι “αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που εξελίσσεται”, σημείωσε ότι “ο WHO δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές” και απέδωσε δύο φορές εύσημα στις, ιταλικές αρχές για την αντίδρασή τους. “Θα είμαι πολύ ξεκάθαρη: η αρμοδιότητα για συνοριακούς ελέγχους εναπόκειται στα Κράτη Μέλη”, ξεκαθάρισε, καλώντας τα Κράτη Μέλη σε συνεργασία, συντονισμό και αναλογική απάντηση “βασισμένη σε τεκμηριωμένη ανάλυση ρίσκου και επιστημονικές συμβουλές”. “Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην παραπληροφόρηση”, τόνισε.

“Σε ότι αφορά τα σενάρια για αναστολή του Σένγκεν δεν εργαζόμαστε επ’ αυτού προς το παρόν, αλλά εξετάζουμε πολλά σενάρια ανάγκης”, διευκρίνισε ο Γιάννες Λέναρτισις.

“Δεν είναι ζήτημα να κοιτάμε μόνο τα σημεία εισόδου στις χώρες”, εξήγησε η Στ.Κυριακίδου, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο έχει μόνο περιορισμένο αποτέλεσμα και επέστησε την προσοχή των Κρατών Μελών σε μέτρα στο εσωτερικό τους.  

Η Επίτροπος Κυριακίδου ανακοίνωσε μάλιστα ότι τα Κράτη Μέλη θα συζητήσουν την εξελισσόμενη κατάσταση με τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας. “Δουλεύουμε με τα Κράτη Μέλη” και “από το Σάββατο έχουμε συνεχείς επαφές με τις Ιταλικές αρχές”, τόνισε. Ανακοίνωσε τέλος ότι ο ECDC θα επικαιροποιήσει την ανάλυση κινδύνου για τον κορωνοϊο και σημείωσε ότι “πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά, όχι όμως να ενδώσουμε σε πανικό και παραπληροφόρηση”.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα λεωφορείο που κινούταν από Ιταλία στη Λιόν

Η Κομισιόν κινητοποιεί πακέτο 232 εκατ. Ευρώ για την πρόληψη και αντιμετώπιση του COVID19

Πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 232 εκ. ευρώ, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19, ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς. Αναλυτικά, η νέα χρηματοδότηση  θα βοηθήσει στην ανίχνευση και διάγνωση της νόσου, στη φροντίδα των μολυσμένων ανθρώπων και στην πρόληψη της περαιτέρω μετάδοσης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 232 εκατ. Ευρώ, τα 114 εκατομμύρια ευρώ θα στηρίξουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως το παγκόσμιο σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό έχει ως στόχο να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας σε χώρες με ασθενή συστήματα υγείας και περιορισμένη ανθεκτικότητα. Περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του Ινστιτούτου Pasteur Dakar της Σενεγάλης για τη στήριξη μέτρων όπως η ταχεία διάγνωση και η επιδημιολογική παρακολούθηση.  100 εκατ. Ευρώ των οποίων τα 90 με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (φαρμακευτική βιομηχανία) θα κατευθυνθούν για την αναζήτηση εμβολίου και 10 εκατ. Ευρώ για άλλα ερευνητικά έργα επιδημιολογίας, διάγνωσης, θεραπείας και κλινικής διαχείρισης στη συγκράτηση και την πρόληψη. Τέλος, 3 εκατ. Ευρώ διατέθηκαν στο μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ από το Γουχάν της Κίνας.

Στο «κόκκινο» οι αγορές λόγω κορωνοϊού

"Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, η δημόσια υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είτε πρόκειται για την ενίσχυση της ετοιμότητας στην Ευρώπη, είτε στην Κίνα είτε αλλού, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, και  Ευρωπαίος Συντονιστής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών Γιάννες Λέναρτσιτς τόνισε ότι "με περισσότερες από 2.600 ζωές που ήδη χαθεί, δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα. Το νέο μας πακέτο βοήθειας θα υποστηρίξει τον ΠΟΥ και θα στοχεύσει στη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη με ασθενέστερα συστήματα υγείας δεν θα μείνουν πίσω. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε το ξέσπασμα σε παγκόσμιο επίπεδο".

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top