Αμερικανός πρέσβης: Όλα τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

Πάιατ: Οι ΗΠΑ εγγυώνται την ασφάλεια της Ελλάδας

Ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ΑΟΖ των ελληνικών νησιών πήρε ο Τζέφρι Πάιατ.

«Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν δικαίωμα στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», είπε ο αμερικανός πρέσβης, σε συνέντευξή του στον Σκάι.

Ο Πάιατ υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση «εγγυάται την ασφάλεια της Ελλάδας» και «εργάζεται καθημερινά για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».

Όσον αφορά την (παράνομη) συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις ΑΟΖ των δύο χωρών, ο αμερικανός πρέσβης φάνηκε να ενστερνίζεται τη θέση της Αθήνας, σημειώνοντας πως «δεν ακυρώνει τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα στην περιοχή, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μέσα από διάλογο και διαπραγματεύσεις, όχι με μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων εμπλεκόμενων μερών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ επιτυχημένη επίσκεψη» και τονίζοντας πως το ισχυρό μήνυμα που προέκυψε ήταν πως οι δύο χώρες «συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για να πετύχουν μια πιο φυσιολογική σχέση στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top