Μικρό «καλάθι» κρατά η Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Τη Δευτέρα, ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών

H φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναχωρεί την Κυριακή για την Κύπρο, όπου στα μέσα της εβδομάδας θα ενσωματωθεί στη δύναμη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ», με την Αθήνα και το Παρίσι να στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα. 

Τη Δευτέρα, ξεκινά νέος γύρος συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στη σκιά των τουρκικών υπερπτήσεων.

Η Αθήνα κρατά «μικρό καλάθι» προσδοκιών για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, που αποτελούν μια ακόμη προσπάθεια για να πέσει η ένταση στο Αιγαίο. 

Το Πεντάγωνο έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να συζητά, με τα τουρκικά μαχητικά να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά. Γι' αυτό και οι Έλληνες επιτελείς ελπίζουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι Τούρκοι θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους στο Αιγαίο. Μένει να δούμε βέβαια αν τελικά θα επαληθευτούν. 

Πάντως, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, τουρκικά μαχητικά πέταξαν 92 φορές πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ ενεπλάκησαν σε 112 αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.

Αρχίζουν τη Δευτέρα οι συνομιλίες στη σκιά των τουρκικών υπερπτήσεων  

Οι συζητήσεις Ελλήνων και Τούρκων επιτελών θα γίνουν στην Αθήνα και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, αν όλα πάνε καλά. 

Η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα της ενεργοποίησης της τηλεφωνικής γραμμής Λάρισας - Εσκί - Σεχίρ σε περίπτωση επεισοδίου στον αέρα, θα προτείνει τυχόν περιστατικά στον Έβρο να επιλύονται αμέσως από τους τοπικούς διοικητές και φυσικά θα θέσει και το ζήτημα των σχεδόν καθημερινών τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.  

Αναχωρεί η φρεγάτα «Ψαρά» για την Κύπρο

Στα μέσα της εβδομάδας που θα είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες, η ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» θα βρίσκεται στην Κύπρο. Αναχωρεί αύριο για να κάνει ασκήσεις και να περιπολεί μαζί με το "ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ" και άλλα 4 γαλλικά πολεμικά πλοία, συμμετέχοντας στη ναυτική δύναμη task force του αεροπλανοφόρου. Αν μη τι άλλο, ένα ισχυρό ελληνογαλλικό μήνυμα στην Τουρκία που έχει στείλει το γεωτρύπανο "ΓΙΑΒΟΥΖ" μέσα στο "οικόπεδο 8".  

Συμμαχίες όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, όπως φάνηκε και από την εντυπωσιακή άσκηση "ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ" που ολοκληρώθηκε χθες στη βόρεια Ελλάδα, με τη συμμετοχή της χώρας μας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πριν από λίγο ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αγόρασε και τρίτο γεωτρύπανο και ότι επιμένει στη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Έχουμε τώρα τρία γεωτρύπανα. Θα ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες και με τα ερευνητικά μας πλοία και με τα γεωτρύπανα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κ. Σάρατζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top