Μητσοτάκης: Στους γενικούς διευθυντές από τους υπουργούς οι υπογραφές!

Φεύγει από τα υπουργικά γραφεία το 70% των διοικητικών πράξεων

Κυριάκος Μητσοτάκης γενικοί διευθυντές

Μια σημαντική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο ξεκινά από αύριο καθώς  ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των υπουργών μεταφέρεται στους γενικούς διευθυντές, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης! 

Ο Πρωθυπουργός  σε εκδήλωση για το επιτελικό κράτος  ανακοίνωσε στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων ότι θα υπογράφουν  όλες τις διοικητικές πράξεις, δηλαδή το 70% των υποθέσεων που μέχρι σήμερα χρειάζονταν υπογραφή υπουργού. Στόχος, όπως ανέφερε, να καταπολεμηθούν η κομματικοποίηση και οι πελατειακές σχέσεις. 

«Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό επιλεγμένων γενικών διευθυντών με διατάξεις αντικειμενικές, αξιοκρατικές. Γενικοί διευθυντές οι οποίοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν το μεγάλο βάρος να υλοποιήσουν ένα σημαντικό σκέλος της μεταρρύθμισης του επιτελικού κράτους»  τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην ενημέρωση των Γενικών Διευθυντών της Δημόσιας Διοίκησης για το Επιτελικό Κράτος. 

Όπως πρόσθεσε «κάθε πράξη από τις 8 Φεβρουαρίου, απομακρύνεται επιτέλους από τα υπουργικά γραφεία και ανατίθεται στους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης». 

Ο κ. Μητσαοτάκης επισήμανε  ότι «οι πολιτικές συνέπειες αυτής της απόφασης, αυτής της επιλογής είναι προφανείς»:  

Πρώτον, αποκαθίσταται η ισορροπία της ίδιας της δημόσιας λειτουργίας. Η Βουλή κρατά την ευθύνη της νομοθέτησης. Η Κυβέρνηση  εξειδικεύει τις αποφάσεις, η διοίκηση φροντίζει ανεπηρέαστη για την εφαρμογή τους.

Δεύτερον, σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιείται το παλιό πελατειακό σύστημα, στερώντας εξουσίες από τις κορυφές των χαρτοφυλακίων, ανακόπτοντας συνεπώς και τις αναφορές των πολιτών προς αυτές.

Και τρίτον, απομακρύνουν ουσιαστικά κάθε πολιτική παρέμβαση στη διοίκηση, εμπιστευόμενη την τελευταία  να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, όπως τελικά επιτάσσει η ίδια η αποστολή της.

«Μπορώ να μοιραστώ μαζί σας και μία ενδιαφέρουσα ιστορία. Κάποια στιγμή απαιτήθηκε μία συνυπογραφή συναρμοδίου Υπουργού. Αυτός όμως   αρνήθηκε να υπογράψει δίπλα στην υπογραφή του Γενικού Διευθυντή, διότι έτσι θεώρησε, μάλλον, ότι υποβαθμίζεται το κύρος του. Αυτό δεν θα μπορεί να γίνεται πια με την εφαρμογή του σχετικού άρθρου. Κοιτάξτε, είμαι ένας Πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία διψάει για εκσυγχρονισμό, αλλά και ως πρώην Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες των κρατικών αξιωματούχων μας και παραμένω εξαιρετικά αισιόδοξος» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε για το ίδιο θέμα:   «Διάλεξα αυτούς που θεωρούσα ότι ήταν οι πιο κατάλληλοι να κάνουν τη δουλειά. Πιστεύω ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να μπορέσουμε αυτή τη λογική να την κάνουμε πράξη, να την εμπεδώσουμε με τις διατάξεις του Επιτελικού Κράτους».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στρατηγικά σχέδια κάθε Υπουργείου ενοποιούνται πια στο κεντρικό σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής και επιμέρους δαπάνες συγκροτούν τα συνολικά έξοδα. «Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα υπάρχει κατανομή των δαπανών ανά πεδίο πολιτικής με βάση όχι τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, αλλά με οδηγό τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια η Κυβέρνηση. Με λίγα λόγια η Ελλάδα αλλάζει, η δημόσια διοίκηση αλλάζει και μαζί της πιστεύω ότι αλλάζουμε όλοι προς το καλύτερο».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top