Πρώτη κατοικία: Οι τέσσερις άξονες του νέου πλαισίου

Θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου

Σπιτάκι και αριθμομηχανή

Σε τέσσερις άξονες θα βασίζεται το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, όταν και θα πάψει να υφίσταται ο νόμος Κατσέλη.

Οι τέσσερις άξονες, όπως του περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Open, είναι: 

1. Ένα ενιαίο σχήμα προστασίας, έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα.

2. Θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις, που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία.

Τέλος η ανοχή για τους κακοπληρωτές δανείων

3. Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να τους εντοπίσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της ειδικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους. Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους τέσσερις δανειολήπτες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή ένας στους δύο που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη».

4. Οι ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά. Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα, «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός, και δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον, όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της υφιστάμενης πλατφόρμας μέσω του νέου «νόμου Κατσέλη» έως την 1η Μαΐου.

Όποιος έχει πρόβλημα, «να ενταχθεί στο σύστημα και να σώσει το σπίτι του», είπε.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως την 1η Μαΐου θα υπάρχει ένα «πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών, όχι όμως με τη σημερινή μορφή».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top