Βάζουν πλωτά φράγματα στα νησιά για να ανακόψουν τις ροές

Πιλοτική σε πρώτη φάση η εφαρμογή του μέτρου

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Με πλωτά φράγματα σκοπεύει να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια η κυβέρνηση.

Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αναρτήσει στη «Διαύγεια» την προκήρυξη διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων, έτσι ώστε να τοποθετηθεί πλωτό προστατευτικό σύστημα, μήκους 2.700 μέτρων.

Σκοπός είναι η ενίσχυση των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, ενώ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι σε πρώτη φάση πιλοτική.

Παναγιωτόπουλος: «Ακόμα και στρατιωτική εμπλοκή αν χρειαστεί»

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον Σκάι 100,3 FM, είπε πως η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή του μέτρου και πως είναι ένας τρόπος ανάσχεσης των ροών.

«Στον Έβρο τα φυσικά εμπόδια είχαν κάποια σχετικά αποτελέσματα στην ανάσχεση των ροών. Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει και ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τα πλωτά αυτά μέσα. Προσπαθούμε να εξεύρουμε λύσεις για να μειωθούν οι ροές», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με τα αεροσκάφη Mirage, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Η προηγούμενη σύμβαση είχε λήξει από το 2012. Το συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο στο Παρίσι και περάσαμε την σχετική συμφωνία από την Βουλή τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερα αεροπλάνα θα είναι διαθέσιμα στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας. Πετάνε πολλά αλλά θέλουμε ακόμη περισσότερα με τα όπλα τους να σκεπάζουν το Αιγαίο».

Το σύστημα θα αποτελείται από φράγμα με δίχτυ και πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά. Το ύψος πάνω από την επιφάνεια του νερού να είναι τουλάχιστον πενήντα εκατοστά και το βύθισμα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά, αλλά και να μην υπερβαίνει τα επτά κιλά σε βάρος ανά τρέχον μέτρο. Πάνω στο φράγμα, θα υπάρχουν φακοί.

Δείτε εδώ την προκήρυξη για τα πλωτά φράγματα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top