Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για Λιβύη

Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνοιμίλησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για το θέμα της Λιβύης και τη Διάσκεψη του Βερολίνου, την ώρα που – σε μία κίνηση υψηλής διπλωματικής αξίας – ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είναι στην Αθήνα.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των "άκυρων μνημονίων" μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας. Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται}, επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

«Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες», καταλήγει το σημείωμα.

Δένδιας: Έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη, ακόμα και με στρατό

Μητσοτάκης: Βέτο σε λύση στη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες, σε συνέντευξή του στον Alpha, να υπογραμμίσει τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας στο θέμα της Λιβύης και να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη.

«Κακώς δεν προσκληθήκαμε στην Διάσκεψη του Βερολίνου. Βέβαια ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το παρών, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε. Αλλά έπρεπε να δώσουμε το παρών. Θα έχω και αύριο Παρασκευή επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία πολιτική συμφωνία σε επίπεδο κορυφής για τη Λιβύη, σε περίπτωση που δε θα έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου με την Τουρκία», ξεκαθάρισε.
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top