Μήνυμα Μητσοτάκη στους Έλληνες: Έχουμε ψυχραιμία, σχέδιο και πλήρη στήριξη

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ διατύπωσαν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο

Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες και όλες της Ελληνίδες, «από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο», όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είπε ο πρωθυπουργός.

Eπίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες τον Ερντογάν να μην τολμήσει να στείλει πλοία Νότια της Κρήτης, όπως απειλούν οι υπουργοί του.

«Έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας. «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση Δένδια για τα συμπεράσματα της Συνόδου – Τι λέει για Βουλγαρία

Στα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν εισήγησης της Αθήνας και σε συμφωνία με την κυπριακή πλευρά, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της συνέντευξης που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως ζήτησε και έλαβε από όλους τους ομολόγους του «την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα».

Σημείωσε ότι «ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου».

Θεωρούμε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης άκυρη και ανυπόστατη

«Θεωρούμε την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης άκυρη, ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο». Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο».

Για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ

Την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε πως στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή τη στιγμή δε θεωρώ ότι θα ήταν παραγωγική μια συνάντηση με τον Ερντογάν

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top