Η στρατηγική του Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Πώς την περιέγραψε ελληνική κυβερνητική πηγή

Μητσοτάκης Μακρόν Τουσκ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στις Βρυξέλλες, "σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα, περιγράφοντας στους συνομιλητές του τις προόδους επί των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και τις θετικές κινήσεις αγορές με αρνητικά επιτόκια", σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι "όλοι οι συνομιλητές τον συγχαίρουν για τις πρώτες 100 μέρες μετά την εκλογή του". Σε σχέση με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής, η ίδια πηγή τόνισε ότι σε σχέση με το brexit "η Ελλάδα παραμένει να δει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ελπίζουμε να έχει μια θετική κατάληξη". Ανακοίνωσε δε διμερή συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, Λέο Βαράντκαρ, από την οποία προέκυψε θετική καταρχάς αντιμετώπιση.

Σε σχέση με το θέμα Τουρκίας, τις ενέργειες στην ΑΟΖ, την επέμβαση στη Συρία, το μεταναστευτικό και την τουρκική προκλητικότητα, η ελληνική κυβερνητική πηγή χαιρέτισε τη συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Χαιρετίζουμε, τόνισε, ότι υπάρχει πλαίσιο κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις για την παράνομη εξόρυξη Τουρκίας και θα "εξειδικευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα".

"Όλες οι πρωτεύουσες στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία", είπε, προσθέτοντας πως "υποβοηθητικός ήταν ο ρόλος Ελλάδας".
"Κοινή θέση όλων κρατών μελών να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Υπάρχει ένα ζήτημα πώς συνδέεται η όποια ένταση με την ανάγκη στήριξης προσφύγων που αναμένεται να αυξηθούν μετά ενέργειες Τουρκίας στην περιοχή", ανέφερε η ίδια πηγή. "Είναι λεπτή η ισορροπία προσπαθώντας να αποσυνδέσουμε τα δύο θέματα", συμπλήρωσε. "Υπάρχουν συζητήσεις αυτές τις ώρες και περιμένουμε ττο δείπνο για ευτυχή κατάληξη για ισορροπία ή όχι", είπε η ελληνική κυβερνητική πηγή.

Σε σχέση με το αντικείμενο της συζήτησης στη Σύνοδο, η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι οι ηγέτες συζητάνε "πώς θα προχωρήσει η ατζέντα πλαισίου κυρώσεων προς Τουρκία" και "περιμένουμε σήμερα το βράδυ το μεταναστευτικό".  Σε σχέση με το τελευταίο τόνισε ότι "πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μην εγκλωβιστεί η Ελλάδα".

Αναφέρθηκε δε στους τέσσερις πυλώνες της ελληνικής στρατηγικής, δηλαδή τη φύλαξη θαλάσσιων συνόρων, τις επιστροφές στο πλαίσιο κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Τέλος σε σχέση με τη διεύρυνση δήλωσε: "στηρίζουμε τις χώρες περιοχής προς την ευρωπαϊκή τους πορεία, με τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στην περιοχή καθώς έχουμε διπλάσιο ΑΕΠ από όλες τις χώρες των Βαλκανίων μαζί".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top