«Παρέλαση» ονομάτων με άρωμα… γυναίκας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ποιες κυρίες «φλερτάρουν» με το αξίωμα

Ολοένα και φουντώνει η ονοματολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο πλησιάζει ο καιρός προς τον Φεβρουάριο του 2020, όταν και θα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία εκλογής για τον νέο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα «δει» τα ονόματα των υποψηφίων προς τα Χριστούγεννα, όταν και θα φύγει για 2-3 ημέρες διακοπών.

Όπως κινείται και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση γύρω από το πρόσωπο, που τελικά θα προκρίνει, μολονότι η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος αφήνει περιθώριο εκλογής νέου ΠτΔ με 151 βουλευτές, δηλαδή μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Έντονο άρωμα γυναίκας στα ονόματα των υποψηφίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και ο ίδιος δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015, επαινεί δημοσίως τον τωρινό ΠτΔ για το έργο του στην Προεδρία.

Την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου θεωρείται βέβαιο πως θα την επιθυμούσε και το «καραμανλικό» μπλοκ της ΝΔ. Ωστόσο, υπάρχει και η… «σαμαρική» πτέρυγα, που θα ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό ως τον εκλεκτό της Πειραιώς για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα τον ξαναπροτείνει), ωστόσο θεωρείται δύσκολο να ψηφίσουν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ δεν αποκλείεται να σταθεί απέναντι και το ΜέΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είθισται να ψηφίζει «παρών».

Έτσι, ο πρωθυπουργός εξετάζει και ευρύτερες υποψηφιότητες, από τον κεντροαριστερό χώρο, θέλοντας να κάνει άνοιγμα στη Φώφη Γεννηματά, με την οποία επετεύχθη σύμπλευση στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, αλλά και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη, τα σενάρια «θέλουν» τρεις γυναίκες να θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα: οι δύο πρώην Επίτροποι Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη και η εξέχουσα ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

Όπως λένε από την Πειραιώς, ειδικά η υποψηφιότητα της κυρίας Δαμανάκη θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Τσίπρα, αφού προέρχεται από την Αριστέρα και μάλιστα χρημάτισε πρόεδρος του Συνασπισμού (1991 – 1993). 

Στο κάδρο των υποψηφίων, όμως, βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στιβαρή πολιτική και ακαδημαϊκή διαδρομή και θεωρείται βέβαιο ότι θα στηριζόταν από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, δηλαδή 180 βουλευτές.

Στα διεθνούς κύρους πρόσωπα, που φαίνεται να βρίσκονται ανάμεσα στους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες εβδομάδες έως τα Χριστούγεννα θα γίνουν αρκετές ζυμώσεις γύρω από το θέμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πάντως, να κρατά ακόμη καλά κλειστά τα χαρτιά του.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top