Δένδιας από τη Λευκωσία: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

Στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ από Αθήνα και Λευκωσία οι τουρκικές προκλήσεις

«Η Κύπρος δεν είναι μόνη» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και τις τουρκικές προκλήσεις, όπως και για τα συμπεράσματα από την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. 

«Συζητήσαμε σε μία συγκυρία, κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται. Οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής» τόνισε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας. 

Σχετικά με τις δηλώσεις Πομπέο στην Αθήνα ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  «συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή, τόνισε ότι  οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή». 

Όπως ανακοίνωσε,  την επόμενη εβδομάδα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος θα ενημερώσουν τους εταίρους για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουν τον βέλτιστο τρόπο της κοινής αντίδρασης.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί» και κατέληξε στη δήλωσή του:  

«Η Κύπρος, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνη. Παράλληλα, συζητήσαμε και για την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο. Η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top