Πάιατ: Εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή η Ελλάδα

Και η ενέργεια στα θέματα που θα συζητηθούν με τον Πομπέο

Τζέφρι Πάιατ

«Θέλουμε περισσότερες εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ και προώθησή τους στις γειτονικές χώρες», χαρακτήρισε την Ελλάδα o πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, κατά την ομιλία του σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ο ρόλος της Ελλάδας στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Στόχος των ΗΠΑ, ανέφερε επίσης ο πρέσβης,  είναι «οι σύμμαχοί μας να έχουν αξιόπιστες και διαφανείς επιλογές» στον τομέα της ενέργειας», ενώ αντιτάχθηκε στην στρατηγική τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας και του Ιράν. Μάλιστα ο κ. Πάιατ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην ανάγκη να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο στον τομέα του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και αναφέρθηκε στον ρόλο της χώρας μας με την πρόσφατη εισαγωγή αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και την επανεξαγωγή του στη Βουλγαρία.

Ο Αμερικανός πρέσβης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας στα θέματα ενέργειας που όπως είπε μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. 

Αναφέρθηκε ακόμα στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη  συμμετοχή της αμερικανικής Exxon σε δύο περιοχές έρευνας, όπως και στον ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top