Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε»

Πώς αποτιμά το κυβερνητικό επιτελείο το ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο

Οι τουρκικές προκλήσεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, τα ενεργειακά και άλλα κρίσιμα ζητήματα «έπεσαν» στο τραπέζι της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στη Νέα Υόρκη, με το κυβερνητικό επιτελείο να εκτιμά πως πλέον «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δύο ηγετών. 

Από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθώντας τη στάση της Άγκυρας θα κρίνει και κατά πόσο το θετικό κλίμα που επικράτησε μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορέσει να αποτυπωθεί και στην πράξη. 

Τι έγινε στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Βαρύτητα θα δοθεί στη στάση της Τουρκίας το προσεχές διάστημα απέναντι στην Κύπρο και στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. 

«Πρωθυπουργέ, έχουμε πρόβλημα»: Η αποκάλυψη για τα παραλίγο «νέα Ίμια»

Όσον αφορά στο πρώτο ζήτημα, οι δύο κοινότητες του νησιού επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, κάτι όμως που σαμποτάρει συνεχώς η Άγκυρα με προκλητικές δηλώσεις, όπως εκείνες για το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο συζητήθηκε και στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να ρίξει το φταίξιμο για το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις, στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε πως ο κ. Αναστασιάδης έχει παρουσιάσει τις πιο εποικοδομητικές προτάσεις προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων. 

«Προξενείο» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η Αθήνα και η Λευκωσία θα συζητηθούν σήμερα στο ραντεβού που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Αναστασιάδη. 

Όσον αφορά στο προσφυγικό, στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στο Αιγαίο.

Παραλίγο θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας;

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση ανέφεραν πως είναι στο χέρι της Άγκυρας να το πετύχει και πως αναμένουν οι προσφυγικές ροές να περιοριστούν να επίπεδα που βρίσκονταν πριν από τον Απρίλιο. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα ελληνικά σύνορα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε τη στήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Ποζάρει σε χάρτη με το μισό Αιγαίο στην Τουρκία

«Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο πήγε καλύτερα από ότι περιμέναμε», δήλωσε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως παραμένει επιφυλακτικός, τονίζοντας πως όλα θα κριθούν από τη στάση της γείτονος το επόμενο διάστημα. 

Εμπρηστικός Ακάρ από Κατεχόμενα: Να μαζέψουν τα μυαλά τους οι Έλληνες

Πάντως, από την ελληνική πλευρά, αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι συζητήθηκαν εκτενώς οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Επιδίωξη των δύο πλευρών είναι να υπερδιπλασιαστούν οι ονομαστικοί στόχοι από τα 4 δισ. Που βρίσκονται σήμερα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει το τελωνείο των Κήπων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εισόδου και εξόδου των εμπορευμάτων. 

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των όσων συμφωνήθηκαν θα παίξει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα ενεργοποιηθεί εκ νέου και θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη σε δύο με τρεις μήνες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top