Σε στρατηγικό κόμβο υψίστης σημασίας μετατρέπεται η Αλεξανδρούπολη

Την επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Άμυνας και ο πρέσβης των ΗΠΑ

Tα πάνω του παίρνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετά την ανέλκυση πλοίου για το οποίο οι Αμερικανοί έδωσαν 2,3 εκατομμύρια δολάρια. Την πόλη επισκέφθηκαν σήμερα  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ.   

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΥΨΙΣΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται για τους Αμερικανούς σε πολύ σημαντικό λιμάνι. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα επισκέφθηκε την περιοχή τρεις φορές. Εδώ τον βλέπουμε να επιβλέπει ο ίδιος τις εργασίες για την ανέλκυση του πλοίο Όλγα.

«Οι συχνές επισκέψεις μου) αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα και γεωπολιτική σημασία της πόλης (Αλεξανδρούπολη) ως πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ. 

Γιατί πληρώνουν οι Αμερικανοί 2,3 εκατομμύρια δολάρια; Πολλαπλοί οι λόγοι. Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ελλιμενίζουν μεγάλα πλοία. Καθίσταται σημαντικότατος ενεργειακός, εμπορικός αλλά και στρατιωτικός κόμβος για μεταφορά νατοϊκών στρατευμάτων προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Από την Αλεξανδρούπολη θα περάσουν δύο αγωγοί φυσικού αερίου: Ο ΤΑΡ που φέρνει αζέρικο αέριο και ο ελληνοβουλγαρικος αγωγός. Επίσης εκεί θα υπάρχει σταθμός για το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. Ο ειδικός στους υδρογονάνθρακες Νίκος Πορτοκαλάκης εξηγεί στο Star: «Η Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με τον αγωγό ΤΑΡ γίνεται σημαντικό κέντρο ενεργειακό το οποίο εκτός της ενεργειακής του σημασίας έχει και γεωπολιτική». 

«Η ενεργειακή προοπτική η οποία υφίσταται με την κατασκευή του κάθετου διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας αλλά και την εγκατάσταση του πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης,  θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την στρατηγική σπουδαιότητα της περιοχής» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την επίσκεψη.    

Η Αλεξανδρούπολη είναι κομβική όχι μόνον για τους Αμερικανούς αλλά και για τους Ρώσους. Τα δύο μεγαθήρια διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτό το στρατηγικό λιμάνι.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top