Η μερική απασχόληση «κοστίζει» 1,3 δισ. ευρώ ετησίως

Μεγάλες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία

Κέρματα και μεγενθυντικός φακός

Μεγάλες είναι οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από την αύξηση των εργαζομένων υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση εν μέσω της κρίσης και η παράλληλη αύξηση αυτών που απασχολούνται –ή δηλώνονται και κατά συνέπεια ασφαλίζονται– με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση είχαν ως αποτέλεσμα τη μέση ετήσια μείωση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η επικυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που, όπως φαίνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» (μηνός Αυγούστου), παραμένει στις νέες προσλήψεις, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις συνέπειες στο ασφαλιστικό.

Με στόχο τον περιορισμό της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι πολλές από τις νέες προσλήψεις αφορούν στην πράξη θέσεις πλήρους απασχόλησης, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προωθήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Μία από αυτές θεωρείται η διάταξη που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο-«σκούπα» και αφορά την αύξηση του κόστους των «υπερωριών» στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ, η μερική απασχόληση στη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα, από 11,05% το 2002, έφτασε το 29,8% τον Δεκέμβριο του 2018  καταγράφοντας αύξηση 267% (+18,75 ποσοστιαίες μονάδες). Κατά την ίδια περίοδο, η πλήρης απασχόληση μειώθηκε κατά 21,1%, από 88,95% το 2002 σε 70,2% το 2018.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top