Eastmed και τουρκικές προκλήσεις στη συνάντηση Δένδια με τον Ιταλό ΥΠΕΞ

Κατάφωρη η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Για την ενεργειακή διασύνδεση με τους αγωγούς Eastmed  (που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας)  και TAP, τις προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στη βάση των αξιών της ΕΕ συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του της Ιταλίας Enzo Moavero Milanesi κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.            

«Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κατάσταση που δημιουργείται από την κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω να σας πω, ότι είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για τη θέση που ο ίδιος έχει λάβει στο ζήτημα και την ευθεία διατύπωση των σκέψεών του στο Συμβούλιο Υπουργών. Τη διατύπωση υπεράσπισης των Ευρωπαϊκών αξιών και της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε σχετικά με τους αγωγούς:  

«Θα ήθελα επίσης να σας πω, ότι με τον αγαπητό Υπουργό συζητήσαμε μια σειρά από θέματα ενέργειας. Η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον East Med, τον άλλο αγωγό, ο οποίος, όπως ξέρετε, καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. Άλλωστε, ανάλογες συζητήσεις κάναμε και κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και κατά την επίσκεψη μαζί με τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Κύπρο».

Για τα Ευρωπαϊκά Θέματα ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε «στις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο, για το ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση εξαιτίας του Brexit και, βέβαια, σαν χώρες πρώτης γραμμής, συζητήσαμε το μεταναστευτικό, το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινή θέση, πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύουν από την πατρίδα τους. Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει τις χώρες αυτές, τις κοινωνίες αυτές με την επένδυση χρημάτων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην αναγκάζονται να μεταναστεύσουν».

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε για τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του: 

«Ανταλλάξαμε απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης για τη στενότερη συνεργασία μας σε μια σειρά από fora, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι είμαι ευτυχής για την επίσκεψη του Υπουργού στην Αθήνα. Συζητήσαμε πως οι επισκέψεις αυτές μπορούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα μιας θεσμοθετημένης και τακτικής επαφής μεταξύ των Υπουργών και των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών». 

Από την πλευρά του ο κ. Milanezi με τις δηλώσεις έδειξε θετικός στην ενεργειακή  συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας στο ζήτημα των αγωγών, παρά τους παλαιότερους προβληματισμούς της Ρώμης για τις περιβαλλοντικές συνέπειες και άλλα ζητήματα,  ενώ συμφώνησε με την  εντατικοποίηση των επαφών που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στα δύο  υπουργεία Εξωτερικών και σον συντονισμό δράσεων και θέσεων και ζητήματα. 

«Υπάρχει μια τεράστια οικονομική  ευκαιρία. Για αυτό και συζητήσαμε για να συνεργαστούμε, όπως είπε και ο ομόλογος μου κατά την παρέμβαση του, για μια τακτική σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ των δυο υπουργείων μας. Τακτικές και συχνές επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θέσεις μας στα διάφορα πλαίσια, όργανα για το πού βρισκόμαστε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει για μας να συζητήσουμε και για τις προοπτικές διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Να μια άλλη γεωγραφική περιοχή μέγιστου ενδιαφέροντος για αμφότερες τις χώρες Ελλάδα και Ιταλία. Θα συντονίσουμε τις θέσεις μας, θα έχουμε μια κοινή θέση απέναντι στην θεματολογία αυτή και απέναντι σε άλλα θέματα. Μας υπενθύμισε ο κύριος υπουργός για τις υποδομές, όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για ενέργεια και περνάει μέσα από την Ελλάδα αλλά θα καταλήξει στην Ιταλία και να ευρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» δήλωσε  κ. Milanezi μετά τη συνάντηση.    

Ειδική αναφορά έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στην ανάγκη αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, με μέτρα που δεν θα αφορούν μόνο το σύμπτωμα, τη μετανάστευση σε  χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και τα αίτια, ώστε να μην αναγκάζονται να φεύγουν από τις πατρίδες τους.  «Πρέπει να παρεμβαίνουμε στην γέννηση του προβλήματος» τόνισε.      

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top