«Βασιλική» επένδυση στο Τατόι: Αυτό είναι το σχέδιο ανάπλασης

Το φιλόδοξο project της κυβέρνησης για τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Δείτε στο video την αυτοψία που είχε κάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Ένα φιλόδοξο project για τη μετατροπή των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι σε ένα σπουδαίο σχέδιο ανάπτυξης και πολιτισμού ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το Τατόι μπορεί να είναι ταυτισμένο με τα βασιλικά ανάκτορα και μία περασμένη σελίδα της ιστορίας μας, αλλά δεν είναι μόνο το παλάτι: είναι ένα σπάνιας πανίδας και χλωρίδας ειδυλλιακό μέρος, που καταλήγει σε δάσος με ελάφια, ζαρκάδια, ακόμα και είδη λύκων που τείνουν προς εξαφάνιση, με πολύτιμους θησαυρούς, πέτρινα γεφύρια, δύο λίμνες μοναδικής ομορφιάς, αμπελώνες, ένα αλπικό ξενοδοχείο και τους δεσπόζοντες βασιλικούς τάφους, ακόμα και εκείνος της «μητέρας της Ψυχανάλυσης» Μαρίας Βοναπάρτη.

Οι θησαυροί του Τατοϊου - Άγνωστες ιστορίες από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα

«Κεντρικός στόχος της παρέμβασης στο Τατόι», όπως δήλωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «είναι να αναδειχθεί το πρώην βασιλικό κτήμα ως ενιαία πολιτιστική οντότητα με τη χρήση των ανακτόρων ως μουσείου, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των υπόλοιπων κτιρίων και την επίλυση των θεσμικών ζητημάτων, ώστε να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης. Με τον τρόπο αυτό, ο συγκεκριμένος χώρος θα γίνει για πρώτη φορά πόλος έλξης όχι μόνο για τους Αθηναίους, αλλά και για τους ξένους επισκέπτες, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία του δάσους που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα για την Αττική».

Το μουσείο με τους «θησαυρούς» και το boutique hotel

Ήδη, ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, ένας ανεξάρτητος οργανισμός με 150 μέλη και 2.500 φίλους, έχει συμβάλει με το έργο του σε μία σειρά από σημαντικές κινήσεις όπως η χρηματοδότηση της συντήρησης των κινητών αντικειμένων και κάποιων από τα κτίρια αλλά και ο σχεδιασμός των μελετών για τη μετατροπή του κτήματος με τα 40 συνολικά, κτίρια -τα 27 είναι ήδη χαρακτηρισμένα- σε ένα «σύγχρονο και βιώσιμο μητροπολιτικό πάρκο».

Η βασιλική συλλογή περιλαμβάνει 23.000 κινητούς θησαυρούς, που βρίσκονται σε κοντέινερ, και θα εκταθούν στο κοινό σε μουσείο που θα στεγάζεται στα βασιλικά ανάκτορα. Πρόκειται για αντικείμενα, όπως σπάνιοι πίνακες, τρεις Rolls Royce, βασιλικές χρυσοποίκιλτες άμαξες, μεταξύ των οποίων και η ιστορική άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ένα Fiat με ψάθινα καθίσματα, πορσελάνες, διακοσμητικά, κλπ.

Εξάλλου, θα υπάρξει και ιδιωτική παρέμβαση με την ξενοδοχείου «Τατόιον», το οποίο αποτελούσε ένα αλπικό θέρετρο και τώρα αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα αντίστοιχης αισθητικής boutique hotel. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη του μουσείου και των γύρω χώρων, των επιβλητικών κήπων και της προέκτασής τους προς τη δασική περιοχή, το μέρος αναμένεται να φαντάζει σαν ένας επίγειος παράδεισος, θελκτικός τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους που είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους εκτάσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top