Στήριξη των ΗΠΑ έναντι των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε ο Δένδιας από Πομπέο

Συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο State Department

Την καθαρή στήριξη των ΗΠΑ έναντι των τουρκικών προκλήσεων ζήτησε ο υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο,  με τον οποίο συναντήθηκε στο State Department,        

«Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά» τόνισε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση.    

Στη συνάντηση βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο η  εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Ουάσινγκτον, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος "Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ". Όπως διευκρίνισε, είναι ένα ενδεχόμενο που η  αμερικανική πλευρά το βλέπει πολύ θετικά και είναι αρκετά πιθανό να συμβεί.

«Είμαι ευτυχής γιατί μια από τις πρώτες συναντήσεις μου σαν υπουργός Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή την σχέση. Μιλήσαμε για τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό», ανέφερε ο κ. Δένδιας. 

Σχετικά με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής στάσης έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και κατά των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον   ενεργειακές εξελίξεις και τα διάφορα πολυμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σημείωσε «τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν στα θέματα ενέργειας και στα θέματα συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς αυτής της σχέσης, όπως και στα θέματα της συνεργασίας με την Αίγυπτο». 

 

«Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» έγραψε από την πλευρά του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.  

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top