Ορκωμοσία νέας Βουλής: Τα 112 «πρωτάκια» και η έγκυος βουλευτής!

«Καλή δύναμη σε όλους» ευχήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έντονο άρωμα ανανέωσης έχει η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Από τους 300 νέους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, που ορκίστηκαν σήμερα, 112 βουλευτές περνούν για πρώτη φορά την πόρτα της Ολομέλειας, με το ποσοστό της ανανέωσης να φτάνει το 43%.

Οι γυναίκες-βουλευτές φτάνουν τις 61, δηλαδή ποσοστό 21,6%, ενώ ανάμεσα στους βουλευτές είναι δύο «πρωτάκια» κάτω των 30 ετών: ο Ευάγγελος Λιάκος, στη Δυτική Αττική με τη ΝΔ, και η Μαρία Απατζίδη, στην Ανατολική Αττική με το ΜέΡΑ25. Είναι και οι δύο 29 ετών.

Ντόρα Μπακογιάννη - Λίνα Μενδώνη

Η Ντόρα Μπακογιάννη συνομιλεί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο αρχαιότερος βουλευτής αυτής της Βουλής είναι Γιάννης Τραγάκης που έχει εκλεγεί 14 συνεχόμενες φορές (εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1974). Πριν την ορκωμοσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε και χαιρέτησε έναν-έναν τους βουλευτές της ΝΔ στα «γαλάζια» έδρανα, καλωσορίζοντάς τους στο Κοινοβούλιο. «Καλή δύναμη σε όλους» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός. 

Τις εντυπώσεις, πάντως, κέρδισε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου, η οποία είναι έγκυος!

Η έγκυος βουλευτής Άννα Ευθυμίου

Η έγκυος και ιδιαίτερα κομψή βουλευτής της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Φυσικά, τα θεωρεία της Βουλής γέμισαν από συγγενείς και φίλους των βουλευτών, που ήθελαν να είναι παρόντες σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη στιγμή των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσήλθε στη Βουλή, χαμογελαστός, λέγοντας λακωνικά: «Καλημέρα, καλή δύναμη σε όλους μας».

Στη σχετική διαδικασία πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί. Ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε «καλή δύναμη και επιτυχία» στους νέους βουλευτές.

Ορκωμοσία Βουλής 2019

Η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Εδώ τα υπουργικά έδρανα / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι περισσότεροι βουλευτές έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ κάποιοι προτίμησαν τον πολιτικό ορκό, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο Κοράνι ορκίστηκαν, εξάλλου, οι τρεις Μουσουλμάνοι βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου: Ιλχάν Αχμέτ (ΚΙΝΑΛ, Ροδόπη), Χουσεϊν Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ, Ξάνθη) και Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ, Ξάνθη).

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Οι έδρες της νέας Βουλής μοιράζονται ως εξής:

ΝΔ: 158
ΣΥΡΙΖΑ: 86
ΚΙΝΑΛ: 22
ΚΚΕ: 15
Ελληνική Λύση: 10
ΜέΡΑ25: 9

Την Πέμπτη η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Βουλής

Μετά την ορκωμοσία ο προσωρινός πρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος, θα καλέσει για την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 18 Ιουλίου) τους βουλευτές να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής. 

Η Μαριέττα Γιαννάκου

Η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηςΤσίπρας -μιλώντας χθες στην ΚΟ του κόμματος- ανέφερε πως θα ψηφίσει για πρόεδρο της Βουλής τον προτεινόμενο από τη ΝΔ, Κώστα Τασούλα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top