Δένδιας: Ομόθυμη η στάση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του, πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών

Ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

"Tα συμπεράσματα όταν δημοσιοποιηθούν θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο  οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.    

“Είχα σήμερα τη μεγάλη χαρά να συμμετάσχω στο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, και πέραν αυτών που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η ομόθυμη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας.

“Είμαι βέβαιος ότι μετά από αυτή την ομόθυμη τοποθέτηση πάρα πολλών συναδέλφων, τα αποτελέσματα όταν θα δημοσιευθούν, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση - την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του διεθνούς δικαίου, του περιβάλλοντος στο οποίο πρέπει να κινείται αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά που δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Τα εγκεκριμένα ήδη συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με τα μέτρα κατά της Τουρκίας, θα δημοσιευθούν μετά τις 20:00 ή 21:00 τη νύχτα, όπως μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες διπλωματική πηγή η οποία εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει: "προς ένδειξη κατανόησης σε τουρκικό αίτημα σχετικά με την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος". Η ίδια πηγή έκανε λόγο για "σχετικά ευχάριστη έκπληξη, υπό την έννοια ότι υπήρξε μια σε αυτό το επίπεδο ομοφωνία και στήριξη του αλληλέγγυου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς έκπληξη ή αλλο ιδιαίτερο στοιχείο". Η πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο έκανε λόγο για μακρά και ειλικρινή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου. Η πηγή έκανε λόγο για κοινό κώδικα ανάγνωσης των πραγμάτων και προσέγγιση της υπόθεσης της Τουρκία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΕΞ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ 

Την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον καινούργιο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, είχε νωρίτερα, σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης .

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είχε την ευκαιρία να προβεί σε εις βάθος ενημέρωση του Έλληνα ομολόγου του για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για μέτρα κατά της Τουρκία ο Δένδιας

Όπως έγινε γνωστό «στη συνάντηση, επαναβεβαιώθηκε το εξαίρετο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τους δύο Υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας, τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών
Ο Νίκος Δένδιας συνομιλεί με Ευρωπαίους ομολόγους του πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σημειώνεται δε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών αλλά και της Ομάδας των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED-7)».
 
Ανακοινώθηκε δε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο σε πολιτικό όσο και υπηρεσιακό επίπεδο, για συντονισμό και κοινή δράση στο διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται τέλος ότι οι δύο υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες όταν ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top