Ρουσόπουλος- Κουμουτσάκος: Η αλήθεια σώζει στην εξωτερική πολιτική

Τι ανέφεραν σε εκδήλωση οι δύο υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ

Ανοιχτή συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε live στα social media.  με θέμα «Εξωτερική Πολιτική και ΜΜΕ»,  διοργάνωσαν σήμερα στον κινηματογράφο Cinemax στην Κηφισιά οι υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθήνας,  Γιώργος Κουμουτσάκος και  Θεόδωρος Ρουσόπουλος. 

«Λέγεται και σωστά, ότι το πρώτο βήμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια. Γιατί και τα δύο μέρη προσπαθούν να παρουσιάσουν τη δική τους αλήθεια προσπαθώντας να επηρεάσουν θετικά τη  μία πλευρά και αρνητικά την άλλη πλευρά, όπως και την ψυχοσύνθεση της κοινής γνώμης απέναντι στα γεγονότα  » τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

«Επειδή ζούμε σε μία χώρα όπου ο εύκολος λόγος, η κατηγορία, η φιλυποψία λειτουργούν και καμιά φορά το “ράδιο αρβύλα “ είναι το καλύτερο ραδιόφωνο που λειτουργεί στη χώρα θα πρέπει να  κινηθείς στη γραμμή της αλήθειας, γιατί διαφορετικά θα αφήσεις να δημιουργηθούν υπόνοιες για πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος. 

Ο Θ. Ρουσόπουλος σε εκδήλωση για εξωτερική πολιτική

Ο Θ. Ρουσόπουλος στην εκδήλωση για τα ΜΜΕ και την εξωτερική πολιτική    

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα παράδειγμα που δεν έχει άμεση σχέση με την εξωτερική πολιτική, αλλά το οποίο θυμούνται αρκετοί πολίτες, με το δυστύχημα του  κυπριακού αεροσκάφους («Ήλιος»), τον Αύγουστο του 2015, το οποίο κατέπεσε λίγο έξω από την Αθήνα, αφού έμεινε ακυβέρνητο μετά από τεχνική βλάβη.  

«Έχοντας το πρωτόκολλο των Ολυμπιακών Αγώνων αυτομάτως οι αρχές ασφαλείας και εναέριας κυκλοφορίας καθόρισαν το αεροσκάφος ως αντικείμενο “renegade” (πιθανώς εχθρικό αεροσκάφος το οποίο η Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα να το καταρρίψει). «Όταν έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον τότε πρωθυπουργό για το τι είχε συμβεί και  τις ανακοινώσεις που έπρεπε να κάνω αμέσως μετά, επέμεινα και δικαίως ότι πρέπει να πούμε και αυτή την λεπτομέρεια. Γιατί αν δεν είχε ειπωθεί αυτή η λεπτομέρεια, πιθανότατα την άλλη μέρα, όταν κάποιος  δημοσιογράφος θα είχε μάθει ότι για ένα-δυο λεπτά το αεροσκάφος είχε κηρυχθεί “renegade” τότε κάποιοι καχύποπτοι θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν κατέπεσε μόνο του το αεροσκάφος,  αλλά το έριξε η Πολεμική Αεροπορία. Αυτή η αλήθεια την οποία εκείνο το βράδυ την είπαμε, υπήρξε γνώμονας, υπήρξε οδηγός» επισήμανε ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.    

Πρόσθεσε αιχμηρά ο κ. Ρουσόπουλος: «Πολλοί μου λένε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ψέματα. Δε λέει ψέματα  αν σέβεται τον εαυτό του και την κυβέρνησή του».  

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθήνας αναγνώρισε πάντως ότι σε θέματα όπως αυτά των τελευταίων ημερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πιθανόν να μην μπορείς να πεις όλη την αλήθεια.

 Ο κ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε από την πλευρά του (από τη θητεία του ως διπλωμάτης και ως εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ)  τα όσα συνέβησαν κατά τη διαπραγμάτευση στην Ελβετία γα το σχέδιο Ανάν, τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και  επισήμανε:   «Η ενημέρωση που θα γίνει στη διεθνή κοινή γνώμη είναι ένα σημείο πολύ βασικό και κυρίαρχο, για το αν δημιουργηθεί δυναμική συνεννόησης ή δυναμική αποτυχίας. Ο ΟΗΕ ελέγχει το μήνυμα. Θυμάμαι ότι δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τα κινητά μας με τους δημοσιογράφους. Αντιθέτως, θυμάμαι ότι οι άνθρωποι της γραφειοκρατίας, μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν τις γραμμές και να μιλήσουν με  τους 100 και πλέον δημοσιογράφους που κάλυπταν το γεγονός».   

 

Ο Γ. Κουμουτσάκος σε εκδήλωση για την εξωτερική πολιτική

O Γ. Κουμουτσάκος για την αλήθεια στην εξωτερική πολιτική 

Όσον αφορά τη σχέση της διπλωματίας με την αλήθεια, ο κ. Κουμουτσάκος ήταν επίσης κατηγορηματικός: «Ένας  διπλωμάτης που θέλει να τελειώσει την επαγγελματική και διπλωματική του σταδιοδρομία θα  πει ψέματα. Ποτέ δεν μπορείς να σταθείς σε ένα διεθνές περιβάλλον αν πεις ψέματα και συλληφθείς. Η αξιοπιστία σου είναι μηδενική, δηλαδή δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου». Όπως συμπλήρωσε όμως, «η διπλωματική γλώσσα λέει αλήθειες που επιδέχονται δύο αναγνώσεις». «Εποικοδομητική ασάφεια» όπως παρενέβη χιουμοριστικά ο κ. Ρουσόπουλος. «Ποτέ ψέμα αλλά μία αλήθεια που μπορεί να διαβαστεί διαφορετικά από τις δύο πλευρές. Άλλωστε γύρω από τη λογική χτίζονται και ο συναινέσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ» υπογράμμισε τέλος για το ίδιο  ζήτημα ο κ.  Κουμουτσάκος.                    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top