Πώληση F35 στην Ελλάδα μετά το «ναυάγιο» με την Τουρκία;

«Το σκεφτόμαστε» δήλωσε ο Αποστολάκης για το υπερσύγχρονο μαχητικό

Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019» σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιπρόσωπος από την πρεσβεία της Ιταλίας και παρατηρητές από πολλές χώρες.

Με τα F35 της ιταλικής αεροπορίας να πετούν στον ουρανό του Αιγαίου για τον "Ηνίοχο", οι Αμερικανοί βρήκαν την καλύτερη αφορμή να προσφέρουν πάλι προς πώληση το υπερσύγχρονο μαχητικό τους και στην Ελλάδα, του οποίου η εμπλοκή στην πώληση προς την Τουρκία (λόγω της παράλληλης αγοράς ρωσικών πυραύλων S400 από την Άγκυρα) έχει προκαλέσει επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

 Δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον στη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μας πουλήσουν το F35 σαν κι αυτό που μετέχει στον Ηνίοχο και ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης είπε ότι η Αθήνα θα το σκεφτεί.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς πέραν από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία του να επιλέξουμε το καινούριο αεροπλάνο το οποίο θα αρχίσει να έχει η Ελλάδα σιγά σιγά για να μπούμε στην νέα γενιά αεροσκαφών.  θα εξετάσουμε όλες τις συνιστώσες και θα δούμε τι θα γίνει» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. 

«Είναι προφανώς σπουδαίο να έχετε το F35 εδώ, το πιο δυνατό πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο. Βλέπουμε την Ελλάδα σαν έναν πολύ σημαντικό συνεργάτη» δήλωσε για το ίδιο ζήτημα ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.   

Το μαχητικό 5ης γενιάς έχει αφήσει μέχρι τώρα τις καλύτερες εντυπώσεις στους Έλληνες πιλότους ακόμη και σε αυτούς που έχουν βραβευτεί διεθνώς για τις αεροπορικές επιδόσεις τους.

«Το F35 είναι αεροπλάνο 5ης γενιάς, τα έχει όλα, μπορεί να κάνει τα πάντα μόνο του. Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι το πώς μπορούμε να το βάλουμε στο πεδίο της μάχης, να το προστατεύσουμε και να δούμε με τι ευκολία προσεγγίζει τον στόχο» επισημαίνει ο ιπτάμενος Σμηναγός Βασίλης Κοντόπουλος. 

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας παρακολούθησε σήμερα ένα μέρος της άσκησης Ηνίοχος και έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Επιχειρούμε σε όλο τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν».  

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στην δημοσιότητα εντυπωσιακές εναέριες εικόνες από τη διέλευση πάνω από την Ακρόπολη μαχητικών που συμμετέχουν στον Ηνίοχο.

Πολεμικά αεροσκάφη πάνω από την Ακρόπολη κατά την άσκηση "Ηνίοχος" 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top